Підприємства комунальної енергетики - найбільш проблемна галузь з точки зору енергозбереження . Зношена інфраструктура , застарілі технології і величезні втрати тепла в процесі доставки споживачам не дозволяють підприємствам ТКЕ скоротити споживання газу , як це зараз відбувається у промисловості.

Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

На його думку , зараз висока вартість природного газу змушує і бізнес, і владу перейти від розмов про енергозберігаючі технології до конкретних дій, спрямованих на модернізацію і зниження споживання енергоносіїв.

«Можна по-різному ставитися до високих цін на газ , який Україна купує в Росії , але багато в чому завдяки цим високим цінам Україна реально почала економити. До цього довгі роки у нас говорили , що потрібно впроваджувати енергозбереження , але тільки говорили. Тепер же реально Україна стала закуповувати менше природного газу завдяки енергозбереженню і переходу на альтернативне паливо» , - сказав Охріменко.

Експерт зазначив, що найбільш проблемним з точки зору економії енергоресурсів сектором залишається комунальна енергетика: зношене обладнання та тепломережі , застарілі технології не дозволяють радикально скоротити споживання природного газу , який використовується для опалення та постачання гарячої води.

«Споживання газу підприємствами теплокомуненерго - одна із найбільших проблем . Старі технології та обладнання не дозволяють різко зменшити втрати тепла , і, відповідно , споживання газу . У цьому напрямі ми рухаємося повільно , але все-таки рухаємося. Згідно з планами Міністерства регіонального розвитку, за опалювальний сезон 2013/2014 років підприємства теплокомуненерго використовують 8,1 млрд куб. м природного газу. У той час як ще пару років тому використовували близько 10 млрд куб. Тепер же завдяки реконструкції частини українських ТЕЦ з метою зниження енерговитрат , а також завдяки переходу на альтернативні джерела енергії вдалося домогтися зниження», - констатує Охріменко.

Експерт вважає , що в найближчі роки завдяки модернізації та реконструкції системи комунальної енергетики споживання газу для її потреб можна буде скоротити до 4,2 млрд куб.м.

Нагадаємо , згідно з інформацією Міністерства регіонального розвитку , будівництва та житлово-комунального господарства України , в майбутньому опалювальному сезоні 2013/2014 споживання газу вдасться скоротити на 5% порівняно з попереднім опалювальним періодом .

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

224