Угода про асоціацію з Євросоюзом погіршить умови взаємної торгівлі між Україною та країнами-членами Митного союзу - Росією, Білоруссю і Казахстаном. Про це йдеться у коментарі офіційного представника МЗС Росії Олександра Лукашевича.

За його словами, опублікований нещодавно в Інтернеті проект угоди Україна-ЄС прояснює, чому багаторічна робота над цим документом трималася у таємниці від української та міжнародної громадськості.

«Навіть її поверхневий аналіз показує, що вона не містить реальних вигод для України, а веде до деіндустріалізації української економіки, перетворюючи її, по суті, лише у ринок для товарів з ЄС», - заявив Лукашевич.

Він зазначив, що для економістів, які спеціалізуються в галузі міжнародної торгівлі, очевидно, що у короткостроковій і середньостроковій перспективах населення України чекають вкрай тяжкі часи: доведеться ще тугіше «затягнути паски», жити в умовах стрімко зростаючого безробіття, погіршення торговельного та платіжного балансу країни.

За оцінками незалежних експертів, економічний ефект від реалізації угоди буде негативним аж до 2020 року, а «манна небесна» у вигляді припливу інвестицій, технологій і т.д., яку у довгостроковій перспективі обіцяє Києву Євросоюз, не гарантована конкретними зобов'язаннями, додав Лукашевич.

«З угоди очевидно випливає: набуття чинності положень угоди про вільну торгівлю, що йдуть стосовно до України значно далі стандартних зобов'язань для таких угод, об'єктивно призведе до істотного погіршення умов взаємної торгівлі між Україною та країнами-членами Митного союзу. На жаль, не допоможе тут і Угода про зону вільної торгівлі СНД. Країни МС, на думку фахівців, будуть змушені задіяти додаток 6 до цієї угоди з тим, щоб запобігти напливу на наші ринки продукції українських товаровиробників, яка витісняється європейським імпортом», - заявив він.

При цьому представник МЗС РФ упевнений, що це буде зроблено відповідно до правил Світової організації торгівлі, повідомляє «УНІАН».

За його словами, у Брюсселі всупереч будь-яким аргументам продовжують вважати і переконувати інших у тому, що подальший сценарій розвитку торговельно-економічних відносин України і країн МС залежить виключно від «доброї волі» Росії. «Бачимо в цьому спробу перекласти проблему «з хворої голови на здорову». Згадані висловлювання Ештон і Фюле - ще одне цьому підтвердження», - заявив він.

При цьому Лукашевич закликав Євросоюз не спотворювати реальність і давати не емоційні, а об'єктивні , економічно обгрунтовані оцінки сценаріїв соціально-економічного розвитку України після підписання Угоди про асоціацію.

Нагадаємо, глава комітету Європарламенту з міжнародних справ Ельмар Брок заявив, що нинішня поведінка Росії щодо України у сфері торгівлі не відповідає нормам міжнародного права і є неприйнятною.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1365