Цього року Україна може стати провідним виробником і експортером соняшникової олії у світі.

Як повідомили експерти у коментарі ІА «AgroNews», це стане можливим завдяки високому врожаю соняшнику, якого планують зібрати від 8 до 10 мільйонів тонн.

Крім того, досягти світового лідерства можна буде завдяки налагодженим партнерським зв'язкам з країнами-імпортерами, зниження врожаю сої у світі, а також розширення ринків збуту.

За словами генерального директора асоціації «Укроліяпром» Степана Капшука, прогнози на майбутній урожай насіння соняшнику коливаються від 8 до 10,5 мільйона тонн. Остаточний результат буде залежати від урожайності цієї культури.

За словами фахівця, наявні потужності можуть без проблем переробити рекордний врожай.

«За рахунок введення нових потужностей переробка соняшнику на олію в цьому році зросла на 1 мільйон тонн. У цілому в нинішньому сезоні обсяги становлять 13,3 мільйона тонн. Тому ми спокійно можемо переробити 8-10 мільйонів тонн, які зберуть аграрії», - зазначив експерт.

На думку аналітика аграрних ринків Руслана Швеця, незважаючи на такі кон'юнктурні зміни на світовому ринку, соняшник залишається для аграрного сектора економіки України однією із найдохідніших культур.

«Ще 15 років тому ніхто не припускав, що соняшникова олія може вивести Україну на перші місця у світі. Але галузь працювала і з допомогою уряду досягла рекордів. Тільки минулого року 50% доходу в галузі рослинництва аграрії отримали за рахунок продажу соняшнику. Тому сьогодні профільне Міністерство має звернути увагу на ті галузі економіки, які забезпечать Україні світове лідерство через роки», - підсумував Швець.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

165