Цього року Україна збереже лідерство на світовому ринку соняшникової олії. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Південні області тільки почали збирати соняшник, тому ще рано говорити про остаточні прогнози. Однак на сьогодні сільгоспвиробники планують зібрати близько 8,5 мільйона тонн насіння соняшнику. І незважаючи на те, що цього року площі під цією культурою залишилися практично на рівні минулого року, очікується збільшення врожайності завдяки якіснішому насінню, застосуванню технологій тощо», - зазначив міністр.

Що ж до переробки насіння соняшнику на олію, то глава відомства зазначив, що в останні роки на території України реалізовано низку інвестиційних проектів і створено нові виробничі потужності. І зараз за кордон надходить уже не сировина, а готова продукція з доданою вартістю.

«Минулого року Україна експортувала близько 3,3 мільйона тонн соняшникової олії. При цьому частка України у світовому експорті соняшникової олії становила майже 56 %. І урожай соняшнику дозволить виробити такий обсяг соняшникової олії, який забезпечить збереження позицій світового лідера», - підкреслив міністр.

Також Присяжнюк додав, що на сьогодні вітчизняна соняшникова олія користується високим попитом на міжнародному ринку. Її якість підтверджена більше 90 країнами-імпортерами. Крім того, зараз ведеться активна робота з розширення зовнішніх ринків. Зокрема, у цьому році зросте експорт соняшникової олії у Китай.

Нагадаємо, за останні роки виробництво соняшникової олії склало 3,2-3,5 мільйона тонн, при цьому споживання для продовольчих потреб в Україні оцінюється у приблизно 0,5 мільйона тонн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

634