Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом не відбуватиметься за рахунок відносин України з Росією чи іншими сусідами. Про це заявив Європейський Комісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле, повідомили у Представництві ЄС в Україні.

«Дозвольте мені зазначити, що Угода про асоціацію не буде відбуватися за рахунок відносин України з Росією чи іншими сусідами. І ми щиро віримо, що вона принесе вигоду всім сторонам», - сказав Фюле журналістам після зустрічі з секретарем Ради національної безпеки і оборони України Андрієм Клюєвим 27 серпня.

Єврокомісар вкотре виклав позицію ЄС щодо того, що будь-який зовнішній тиск на Україну, пов'язаний з її бажанням підписати Угоду про асоціацію з ЄС, є неприйнятним.

«Сьогодні ми стаємо свідками більш активної позиції Росії у цих питаннях. Із Москви лунали коментарі, що підписання Угоди про асоціацію, зокрема, її розділу про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі, викличе неминуче жорсткість митних процедур для українських товарів, які завозяться в Росію», - сказав єврокомісар.

Фюле нагадав, що Угода про асоціацію не заважає Україні розвивати конструктивні відносини з Євразійським митним союзом у тій мірі, у якій ці відносини спираються на принципи Світової організації торгівлі і не суперечать принципам глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі між ЄС і Україною, повідомляє «УНІАН» .

«Враховуючи стурбованість Росії щодо проблем з правилами походження товарів, важливо зазначити, що у контексті зони вільної торгівлі між Росією і Україною, яка діє в рамках Співдружності Незалежних Держав, товари ЄС, що експортуються в Україну відповідно до умов майбутньої глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі , не підпадатимуть під торгові преференції, коли їх будуть експортувати з України до Росії. А тому підписання угоди про вільну торгівлю з третьою стороною, тобто з нами, не може використовуватися як виправдання посилювання митних процедур», - зауважив він.

Крім того, єврокомісар висловив серйозну стурбованість, пов'язану з торговими відносинами з Україною, зокрема, щодо недавнього ухвалення закону про утилізаційний збір на автомобілі, який повинен набути чинності 1 вересня. «Ми очікуємо, що рішення нашої стурбованості щодо дій, які обмежують торгівлю, буде швидким і буде відповідати правилам СОТ», - сказав він.

Як раніше повідомляв ForUm, напередодні українська делегація на чолі з прем'єром Миколою Азаровим провела консультації у Москві, після яких перший віце-прем'єр Ігор Шувалов заявив журналістам, що російська сторона вважає безглуздим продовження подальших переговорів про перспективи одночасної участі України у зоні вільної торгівлі з Євросоюзом і в Митному союзі.

15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною.

Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна працює над виконанням критеріїв Європейського Союзу для підписання Угоди про асоціацію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

273