США знову наблизилися до межі державного боргу, і якщо президенту Бараку Обамі не вдасться оперативно домовитися з Конгресом про підвищення ліміту держборгу, то може повторитися ситуація 2011 року - стрімке знецінення долара і подорожчання золота. Такий прогноз висловив Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

Експерт нагадує, що зараз розмір американського держборгу становить $16,7 трлн, таким чином, вже найближчим часом країні доведеться підвищувати межу цієї суми до $19 трлн.

«Якщо президенту США не вдасться швидко домовитися з Конгресом про збільшення рівня держборгу, то не виключено, що кредитний рейтинг США буде знижений, і у світі почнеться масова відмова від доларів. Як результат, курс євро/долар може вирости вище 1,6 дол, а ціна золота знову наблизиться до позначки $1800 за тройську унцію, як це було восени 2011 року. Тоді у США теж відбувалися баталії між президентом країни і Конгресом про підвищення граничного рівня держборгу. Тепер все повторюється», - сказав Охріменко.

Експерт зазначив, що США - країна з одним із найбільших обсягів держборгу у світі, який перевищує ВВП країни. У той же час американці продовжують друкувати долар і не збираються міняти свою економічну модель.

«Здійснюючи емісію доларів, США скуповують товари в усьому світі за рахунок цих самих папірців, при цьому не дуже думаючи про те, що і скільки Америка продає в інші країни. Замість товарів США продають свої держоблігацій і тим самим збільшують і збільшують свій держборг. Він вже перевищує ВВП США, і це ще не кінець», - сказав експерт.

Очікується, що у вересні Конгрес США буде обговорювати питання про підвищення ліміту держборгу з нинішніх $16,4 трлн до $19 трлн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

225