Реформування митних процедур в Україні поліпшить конкурентні позиції країни на глобальних ринках, а також сприятиме залученню додаткових інвестицій в економіку країни, створенню додаткових робочих місць.

Про це заявив директор з розвитку потенціалу Всесвітньої митної організації Ерік Кік, коментуючи проведені в Україні реформи, передбачені стратегічним планом реформування митної системи на 2013-2017 роки.

«Ми інформовані про ґрунтовні та позитивні кроки, зроблені керівниками української митниці. В останні роки вони підписали безліч міжнародних конвенцій Всесвітньої митної організації. Вони представили значні реформи митних технологій, вони модернізують свої процедури, наприклад, застосовуючи стратегію ризик-менеджменту і контролю проходження замовлень. Всі ці заходи Всесвітня митна організація може тільки вітати. Я бачу дуже багато позитивних кроків, які вже були зроблені, і я думаю, є дуже серйозні наміри української влади продовжувати реформи, щоб привести практику діяльності митниці у відповідність зі світовими стандартами і базовими практиками СОТ», - заявив Кік.

Експерт зазначив, що модернізація митної служби допоможе Україні не тільки активніше включитися у глобальну торгівлю, а й залучити додаткові інвестиції у свою економіку.

«У минулому році ми вперше в історії побачили, що обсяги світової торгівлі склали більше 2 трильйонів доларів. Це дуже важливо для економіки. Ця торгівля створює робочі місця у виробничому секторі і, природно, у сфері логістики. Всі країни визнають, що отримують вигоди від зростання міжнародної торгівлі. Тому необхідно мати сучасні системи на наших кордонах, щоб контролювати рух товарів. Всі інвестори, особливо ті, хто займається виробництвом, у першу чергу звертають увагу на ефективність роботи митної системи країн. Це одна із найважливіших речей, на які звертають увагу компанії перед здійсненням інвестицій, які створюють виробництва, робочі місця. Вони дуже уважно оцінюють діяльність і ефективність митниці в країні», - зазначив представник Всесвітньої митної організації.

Особливу увагу він звернув на ефективну боротьбу митних структур з контрабандою, оскільки нелегальне ввезення товарів підриває ринкові позиції не тільки національних виробників, а й іноземних компаній, які створили свої виробництва в країні.

Нагадаємо, нещодавно Україна представила стратегію розвитку та реформування митниці, реалізація якої розрахована на 2013-2017 роки. Стратегія була розроблена спільно з міжнародними експертами PricewaterhouseCoopers. Всесвітня митна організація офіційно заявила про готовність активно сприяти реалізації заявлених у стратегії реформ на українській митниці.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

179