Кабінет Міністрів доручив Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації спільно з Міністерством оборони та Національною комісією з держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації відпрацювати і подати пропозиції щодо узгодження національної таблиці розподілу смуг радіочастот до 1 березня 2016 року. Також у Держспецзв’язку повинні будуть узгодити план використання цього ресурсу. Про це повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Обидва документи, згідно з постановою уряду, повинні бути складені з урахуванням міжнародного розподілу частот і результатів Всесвітньої конференції радіозв'язку 2015 року.

Нагадаємо, що 14 грудня 2005 року Кабмін затвердив нову «Національну таблицю розподілу радіочастот України». Відповідно до неї, 76%, що перебувають у користуванні військових частот, повинні перейти у користування цивільного сектора. Раніше цивільними були тільки 0,4% ресурсу.

Національна таблиця - це технічний план, де затверджені повністю всі стандарти, на яких смугах перебуватимуть які технології, кажуть експерти Українського державного центру радіочастот (УДЦР).

У ній, зокрема, встановлено, на яких ресурсах будуть розташовуватися технології майбутнього, такі, як цифрове ефірне телебачення, технології бездротової передачі даних WiMAX і WiFi, а також мобільний зв'язок третього покоління.

Експерти зазначають, що Україна вважається одним із лідерів щодо впровадження новітніх засобів радіомоніторингу в Європі, фактично своєрідним полігоном для апробації новітніх радіотехнологій та засобів їхнього радіоконтролю.

Так, наприклад, Україна, Великобританія і Туреччина були першими державами, що розробили механізм реєстрації IMEI-кодів і сформували необхідні бази даних, зазначають експерти УДЦР.

Інші країни, у яких вводиться або розглядається можливість введення системи реєстрації, беруть за основу те, що вже давно напрацьовано українськими фахівцями, кажуть у відомстві.

Про необхідність реєстрації IMEI-кодів у масштабі країни сьогодні говорять уже в усьому світі. Особливо після того, як система показала прекрасні результати у Великобританії. Нагадаємо, що система веде контроль і реєстрацію всіх ввезених в країну мобільних телефонів. Можливість розробки подібних систем розглядають також у США, Індії, Росії, республіках Балтії і т. д.

Нагадаємо, в Україні узагальнену базу даних кодів IMEI сформували ув жовтні 2009 року.

За даними представників УДЦР, на 1 липня цього року кількість зареєстрованих радіоелектронних засобів (РЕЗ) в Україні склала 173 113, у тому числі на телевізійне мовлення припадає 2770 пристроїв, радіомовлення - 914, широкосмуговий радіодоступ до Інтернету - 32407, супутниковий зв'язок - 3280.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

234