Міністерство освіти і науки затвердило проект концепції профільного навчання у школі.

Документ був розроблений Національною академією педагогічних наук (НАПН), а 27 серпня схвалений колегією Міносвіти.

Згідно з документом, буде чотири типи спеціалізації для 10-11-х класів у школах - природознавчі науки, математика, українська філологія та іноземні мови.

Старшокласники зможуть вибрати будь-який із цих напрямів і зайнятися поглибленим вивченням профільних дисциплін. При цьому число базових предметів скоротиться з 15 до 6.

Згідно з концепцією, учням належить вибрати профіль подальшого навчання при переході у 10-й клас. Для цього буде введено чотири спеціалізації: природознавство, математика, українська філологія та іноземні мови.

Незалежно від обраного профілю, всі школярі вивчатимуть шість базових предметів - українську мову та літературу, іноземну мову, історію України та всесвітню історію, математику, природознавство, фізичну культуру. На їхнє вивчення відводиться по три години на тиждень.

Решта дисципліни будуть вивчатися поглиблено - по 5-10 годин на тиждень.

Наприклад, природознавчий профіль передбачає поглиблене вивчення астрономії, біології, географії, екології, фізики та хімії; математичний - алгебри і геометрії; української філології - української мови і літератури, а іноземної філології - іноземних мов.

Доповнити вивчення профільних предметів школярам запропонують ще й курсами, наприклад, з астрофізики або прикладної механіки. А такі предмети, як основи здоров'я, мистецтво чи фінансова грамотність, запропонують вивчати факультативно.

Автори концепції радять педагогам готувати дітей до профільного навчання ще з 8-го класу - тестувати здібності учнів, працювати з батьками.

Нагадаємо, другокласники цього року отримають нові підручники: яскраві та барвисті, з безліччю картинок і коміксів і набагато меншою кількістю тексту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

361