Впровадження європейських стандартів ведення бізнесу буде стимулювати величезний приплив іноземних інвестицій і капіталу в Україну, що у перспективі може призвести до істотного зміцнення курсу гривні щодо американського долара. Таку думку висловив Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

На його думку, підписання угоди про Асоціацію Україна-ЄС призведе до зниження вартості долара на українському ринку нижче позначки 8 грн/$ за рахунок збільшення припливу валюти, який буде перевищувати її відтік з країни.

«Договір про асоціацію з ЄС, насамперед, покаже всім міжнародним інвесторам, що наша країна остаточно зробила європейський вибір. Оскільки на даний момент, коли зарубіжний інвестор думає про інвестиції в Україну, його лякає або, точніше, плутає її незрозуміле майбутнє. Складно інвестувати в країну, яка ніяк не може чітко визначитися зі своїм вектором розвитку на майбутнє», - сказав Охріменко.

Він зазначив, що деякі положення Угоди про асоціацію Україна-ЄС передбачають захист іноземних інвестицій, вільний рух капіталу, а також істотне спрощення ведення бізнесу в нашій країні. У такому разі, упевнений експерт, зарубіжні підприємці отримають додаткові гарантії захисту своїх інвестицій і активів на території України, що сприятиме істотному зростанню інвестицій. У той же час великі українські компанії зможуть отримати вільний доступ до дешевих позикових ресурсів в Європі, що сприятиме розширенню їхнього бізнесу та модернізації.

Додатковий приплив валюти Україна зможе отримати завдяки суттєвому розширенню експорту на ринки країн ЄС. Але для цього Україні потрібно суттєво реформувати свою систему стандартизації, щоб українська продукція відповідала загальноприйнятим у світі критеріям якості - це спростить доступ українських товарів на ринки країн ЄС. Оцінюючи потенційний обсяг іноземних інвестицій в економіку України після підписання УА з ЄС, Охріменко навів приклад Польщі: після укладення Угоди про асоціацію з ЄС ця країна отримала близько $20-30 млрд іноземних інвестицій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

254