Зниження експортного мита на живу худобу дозволить наростити експорт і відкрити нові ринки збуту для вітчизняного скотарства.

Як повідомили експерти у коментарі ІА «AgroNews», це також допоможе підвищити закупівельну ціну на молоко в Україні. Тому виникне ще одна передумова для нарощування поголів'я худоби.

За словами експерта аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Аліни Жарко, рішення уряду знизити експортне мито з 25% до 5% має позитивно вплинути на тваринництво.

«Зниження експортного мита дозволить відкрити нові канали збуту ВРХ. Однак нарощування поставок живих тварин за кордон відбуватиметься поступово. Адже потрібно добре відпрацювати логістичні та збутові схеми, зарекомендувати себе якістю свого товару і сумлінним виконанням термінів та умов контракту», - підкреслила Жарко.

Експерт також зазначила, що збільшення експорту сприятиме зростанню попиту на худобу всередині країни. А це з часом дозволить виробити економічно обґрунтовані закупівельні ціни на тварин.

У свою чергу, голова Комітету економістів України Андрій Новак стверджує, що це рішення уряду буде стимулювати вітчизняне скотарство в цілому.

«Це той крок, який у стратегічному плані необхідно було зробити для розвитку скотарства. І зниження експортного мита - перспективне рішення. Адже воно може зацікавити вітчизняних сільгоспвиробників та інвесторів займатися цим напрямом тваринництва», - підкреслив Новак.

Однак економіст зазначає, що у першу чергу потрібно починати з підтримки внутрішнього виробництва, оскільки це перший економічний цикл. А вже потім переходити до другого економічному циклу - продажу на внутрішньому і зовнішньому ринках.

З ним погоджується і експерт аграрного бізнесу Андрій Китаєв. Він додає, що в напрямі підтримки внутрішнього виробництва держава робить необхідні кроки. Наприклад, вже другий рік виплачується дотація за утримання та вирощування молодняка ВРХ.

«Ми бачимо, що завдяки діям уряду в Україні поступово відроджується скотарство. Так, за півроку поголів'я ВРХ в усіх категоріях господарств зросло на 3,3%. І зниження експортного мита стане ще одним додатковим стимулом для закріплення нарощування поголів'я ВРХ», - підсумував Китаєв.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

190