Україна, підписавши Угоду про асоціацію з Євросоюзом, перестане бути для Росії стратегічним партнером і фактично позбудеться статусу суб'єкта міжнародного права, заявив радник президента РФ Сергій Глазьєв.

«Підписавши Угоду про асоціацію з ЄС, Україна позбавляє себе суверенного права з усіх питань торговельної політики, які ми віддали у Митний союз», - сказав Глазьєв в інтерв'ю телеканалу «Росія 24».

Він підкреслив, що «Україна перестає бути для нас стратегічним партнером, вона зникне як суб'єкт міжнародного права, оскільки всі свої дії у торговій області вона повинна буде погоджувати з Євросоюзом».

«Україна не зможе кроку зробити назустріч нам без того, щоб Євросоюз їй цього не дозволив зробити. Ми не розуміємо, навіщо Україна добровільно віддає свій суверенітет у Брюссель, відмовляючись від співпраці з нами на преференційних умовах», - сказав радник президента Росії, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

За його словами, «це катастрофа для України і це великий удар для нас». «Ми всіма силами хотіли б цього уникнути», - підкреслив Глазьєв.

Нагадаємо, напередодні українська делегація на чолі з прем'єром Миколою Азаровим провела консультації у Москві, після яких перший віце-прем'єр Ігор Шувалов заявив журналістам, що російська сторона вважає безглуздим продовження подальших переговорів про перспективи одночасної участі України у зоні вільної торгівлі з Євросоюзом і у Митному союзі .

Як зазначив Шувалов, «українці хочуть знайти сумісний формат, і ми самі намагалися знайти можливість для поєднання, але коли проаналізували абсолютно все, навіть можливість якогось перехідного періоду, ми зрозуміли, що ми компромісів не бачимо».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

629