Перспективи російсько-українських відносин у світлі планів Києва створити зону вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом обговорять у понеділок прем'єри двох країн Дмитро Медведєв і Микола Азаров.

Домовленість про візит Азарова до Москви була досягнута пізно ввечері 22 серпня у телефонній розмові глав урядів Росії і України.

Як повідомила прес-секретар прем'єра РФ Наталія Тімакова, у ході переговорів у російській столиці будуть обговорюватися поточні питання економічних відносин між Росією і Україною.

У свою чергу, прес-секретар прем'єр-міністра України Віталій Лук'яненко заявив, що Азаров розраховує обговорити з російським колегою шляхи взаємодії у разі створення зони вільної торгівлі між Києвом та Європейським Союзом, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Наша позиція полягає у тому, що не можна протиставляти ці дві зони вільної торгівлі (з СНД і з ЄС. - Ред.). Для України і та важлива, й інша, і тому питання стоїть так - необхідно максимально, по-партнерськи, узгодити всі режими, які виникають у разі дії і однієї, і іншої ЗВТ. Вони, по суті, не протиставляються, оскільки будуються на принципах СОТ», - підкреслив Лук'яненко.

Він також повідомив, що сторони у ході зустрічі обговорять ситуацію, яка виникла з проходженням українських товарів на російській митниці.

Як раніше повідомляв ForUm, 22 серпня президент Російської Федерації Володимир Путін заявив, що Митному союзу у разі асоціації України з ЄС доведеться вжити захисних заходів.

22 серпня Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ повідомив, що виконком СНД готовий сприяти врегулюванню митних ускладнень, які виникли між Україною і Російською Федерацією.

23 серпня Виконавчий комітет СНД спростував інформацію про те, що розсилав якогось листа з приводу проблем на митниці між Росією і Україною.

Російська митниця з 14 серпня посилила контроль за вантажами практично всіх українських експортерів.

Європейська комісія закликала Україну і Росію якнайшвидше врегулювати торговельний спір відповідно до правил та зобов'язань Світової організації торгівлі.

Європейський Союз називає неприйнятними будь-які економічні погрози з боку Росії на адресу України, пов'язані з можливим підписанням Угоди про асоціацію з ЄС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

285