Головною причиною аварії на заводі корпорації «Стирол» у м. Горлівка Донецької області став незадовільний технічний стан аміакопроводу, обумовлений корозією навколишнього середовища, а також ерозією робочого середовища. Про це повідомив начальник теруправління Держгірпромнагляду України в Донецькій області В'ячеслав Король.

«Після лабораторних досліджень виявилося: в місці розриву (аміакопроводу. - Ред.) 0,6 мм всього товщина стінки вийшла. А повинна бути - 4 мм... Тобто це корозійне», - заявив Король у п'ятницю на брифінгу в Донецьку, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

За його даними, аварійному аміакопроводу 29 років, правила його перевірки були розроблені ще у 1969 році. Вони включали в себе точкову перевірку аміакопроводу раз на 4 роки. «Лабораторія, яка перевіряла, робила діагностику даної труби, аміакопроводу... Вона робила точково, а як можна зробити точково? Труба довжиною 2,8 кілометра. Вони робили за методикою своєю, але методика ця - раз на 4 роки. А чому раз на 4 роки? Може, коли це був новий трубопровід, і дозволяло робити раз на 4 роки... Наше навколишнє середовище якось впливало на трубопровід? Була корозія. Усередині вимивало? Вимивало. І показало в моменті розриву 0,6-0,8 (мм - Ред.) товщина стінки», - повідомив Король.

Крім того, за даними начальника теруправління Держгірпромнагляду, проблемою стало те, що компенсатори, які за правилами повинні були знаходитися в аміакопроводі, були розташовані за засувками. «Правилами сказано: у аміакопроводі повинні бути компенсатори. А компенсатори - вони існують, але вони за засувками. Аміак підперли двома засувками просто з одного і з іншого боку. А аміак має при температурі велике розширення», - сказав Король.

За його словами, експертна комісія рекомендувала притягнути до відповідальності 14 працівників підприємства, з них 5 - переважно керівництво цеху, де сталася аварія - усунути від займаних посад.

Також Держгірпромнагляд рекомендував концерну «Стирол» протягом найближчих трьох місяців провести ультразвуковий аналіз всіх труб на підприємстві.

Нагадаємо, 6 серпня о 14:00 під час ремонту заводу №1 ПАТ «Концерн Стирол» сталася розгерметизація трубопроводу і викид рідкого аміаку. У результаті події загинули шестеро людей, постраждали близько 30 робітників.

О 14:30 викид було ліквідовано силами аварійно-рятувальної служби концерну, влада заявила про відсутність загрози для жителів міста.

Концерн «Стирол» - один з найбільших вітчизняних виробників хімічної продукції. Ostchem - керуюча компанія, яка координує стратегію шести підприємств азотної хімії, що належать Group DF Дмитра Фірташа, чотири з яких розташовані в Україні: концерн «Стирол», «Сєверодонецьке об'єднання «Азот», черкаський «Азот», «Рівнеазот».


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

462