Цього року кількість кораблів, що проходять через Північний морський шлях, досягла рекорду, повідомляє телеканал Russia Today з посиланням на Der Spiegel.

За допомогою мільярдних вкладень в інфраструктуру Путін сподівається перетворити цей морський шлях, який, за його словами, має золоте майбутнє, на аналог Суецького каналу на Півночі.

При цьому, зазначає Der Spiegel, росіяни наполягають на тому, що вони повністю контролюють Північний морський шлях, хоча деякі його частини пролягають в міжнародних водах. Більшість кораблів, що використовують сьогодні цей маршрут, - російські.

Однак, незважаючи на оптимістичні прогнози, східна частина шляху ще становить ризик для мореплавців, причому навіть у літні місяці. Іноді кораблі супроводжують атомні криголами. Таких у Росії шість - сьомий зараз знаходиться на стадії будівництва. Але ця послуга не з дешевих. Крім того, деякі компанії, для яких своєчасна доставка вантажів має першорядну важливість, також не впевнені, що зможуть покластися на новий маршрут.

У будь-якому випадку арктичні льоди продовжать танути. Деякі експерти кажуть, що вже у 2030 році Північний полюс буде абсолютно придатним для навігації в літні місяці. Інші ж заявляють, що це станеться не раніше, ніж у 2050 або у 2080 роках. І при такому сценарії для мореплавців стануть доступні води, які поки покриті кригою.

Такий морський шлях став би найкоротшим маршрутом між континентами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217