Як незалежна країна, Україна є господинею своєї власної долі. Про це йдеться у привітанні Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Кетрін Ештон з нагоди 22-ї річниці Незалежності України, оприлюдненому на сайті офіційного Представництва ЄС в Україні.

«У цей важливий момент національного святкування я дуже рада передати свої теплі привітання українському народу. Цей день є також приводом подумати над досягненнями України, над дорогою вперед і над її баченням свого майбутнього. Як незалежна країна, Україна є господинею своєї власної долі. ЄС, як близький партнер України, дуже зацікавлений у кроках, які вона здійснює, адже майбутнє наших двосторонніх відносин залежить, насамперед, від вибору самої України», - йдеться у привітанні.

Як підкреслює представник ЄС, у своїй історії України вже багато чого зробила. Зокрема, зміцнила свою державність і свою присутність на міжнародній арені. «Провівши з ЄС переговори щодо Угоди про асоціацію, вона створила прецедент для інших східних сусідів ЄС. Україна також була першою країною із східних сусідів ЄС, яка взяла участь в антикризових операціях, які відбувалися під керівництвом ЄС. У своєму нинішньому статусі країни-голови ОБСЄ Україна має хороші позиції для прокладання містків між різними сторонами», - зазначає Ештон.

Як зазначила вона, Угода підвищить стабільність економіки України.

«Виконання Угоди про асоціацію створить кращий діловий та інвестиційний клімат в Україні, а також поліпшить якість і конкурентоспроможність українських товарів. Глибока і всеосяжна зона вільної торгівлі зробить можливими взаємні економічні досягнення. Вона також відкриє нові можливості для українських товарів та послуг на величезному внутрішньому ринку Європейського Союзу. Вона підвищить прогнозованість, стабільність і прозорість економіки, зменшить ризики і поліпшить умови для українського та іноземного бізнесу», - зазначила вона. При цьому Ештон підкреслила, що ці мотиви цієї Угоди повинні бути зрозумілі всім, «вона не спрямована проти інтересів будь-якої іншої третьої сторони».

Вона також зазначила, що ЄС чекає партнерства з Україною, і воно принесе вигоду обом сторонам: «Цього року Європейський Союз і Україна мають безпрецедентну можливість здійснити великий стрибок у своїх відносинах, підписавши Угоду про асоціацію, яка також передбачає створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі. Це партнерство цілком досяжне і принесе вигоду обом сторонам».

Представник ЄС при цьому висловила впевненість, що в наступні місяці Україна успішно виконає критерії, визначені для підписання Угоди про асоціацію, включаючи рішення ситуації з виборчим правосуддям, реформою судової сфери. «Європейський Союз продовжить допомагати цим реформаторським зусиллям. Обсяг допомоги, яку ЄС виділив Україні з 1991 року, перевищив 3 мільярди євро; крім цього, пряму двосторонню підтримку надавали конкретні держави-члени ЄС», - зазначила Ештон.

Вона також запевнила, що ЄС «залишається вірним нашій спільній меті ввести, в належні терміни, безвізовий режим з Україною».

Як раніше повідомляв ForUm, 15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною.

Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна працює над виконанням критеріїв Європейського Союзу для підписання Угоди про асоціацію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

329