Влаштувати в космосі невелике лазерне шоу планують американські вчені, які запускають до Місяця новий науковий апарат, що повинен пропрацювати на його орбіті не менше 100 днів.

Як повідомило НАСА, вперше зв'язок з орбітальною обсерваторією, створеною для вивчення атмосфери Місяця, а також пилу на її поверхні, буде здійснюватися за допомогою лазерних комунікаційних технологій, пише «ИТАР-ТАСС».

Апарат, якому присвоєно ім'я LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer), співзвучне англійському слову «леді», повинен стартувати 6 вересня з космодрому на острові Уоллопс (штат Вірджинія) біля атлантичного узбережжя США.

«Інформація, яку він отримає завдяки науковим приладам, буде передаватися на Землю по лазерному променю. Це дозволить нам приймати за одиницю часу більший обсяг даних, ніж за допомогою радіозв'язку», - пояснив на прес-конференції в НАСА співробітник Центру комічних польотів імені Годдарда Дон Корнуелл.

Раніше зв'язок із Землею за допомогою лазерних технологій був успішно випробуваний екіпажем Міжнародної космічної станції. Цього разу підтримувати тісні відносини з «леді» дозволять три спеціальні приймально-передавальні станції. Дві з них побудовані на території США, а ще одну допомогло обладнати на острові Тенеріфе в складі Канарського архіпелагу Європейське космічне агентство.

Американські фахівці застосували інноваційний підхід і при створенні самої орбітальної обсерваторії, що має форму призми і масу в повному оснащенні близько 400 кг. Її сонячні батареї не висунуті в сторони, як крила, а накладені на поверхню всього корпусу. Крім того, інженери з Дослідницького центру імені Еймса розробили для LADEE типовий модуль, конструкція якого буде використовуватися при спорудженні інших апаратів.

Як повідомила керівник проекту Джоан Салут, це дозволило скоротити загальну вартість робіт до 280 млн доларів. У цю суму входять і витрати на запуск обсерваторії за допомогою нового носія «Мінотавр-5», при створенні якого використовувалася важка балістична ракета МХ «Пискипер», що знаходилася на озброєнні США з 1986 по 2005 рік.

Космодром на острові Уоллопс буде вперше використаний НАСА для запуску апарату за межі близького навколоземного простору. Стартове вікно відкриється 6 вересня і протримається тиждень, а наступне з'явиться у жовтні.

Подорож LADEE до Місяця триватиме 30 днів. При цьому обсерваторія спочатку двічі облетить Землю по еліптичній орбіті, поступово наближаючись до мети. Ще приблизно місяць буде потрібно на стабілізацію апарату на місячній орбіті й установку з ним лазерного зв'язку.

Якщо все піде за планом, то на початку листопада апарат, оснащений нейтронним і ультрафіолетовим спектрометрами, почне передавати першу інформацію про склад атмосфери природного супутника Землі і наявність у ній місячного пилу, утвореного в результаті падіння астероїдів.

Як підкреслив помічник директора НАСА з наукових питань Джон Грансфелд, ці дані дозволять зробити ще один крок у вивченні еволюції Сонячної системи і можуть надати важливу допомогу при організації майбутніх космічних місій, в тому числі пілотованих польотів на Місяць.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

242