Щоб оптимізувати платежі НАК «Нафтогаз України» за залученими кредитними коштами, в першу чергу, від державного «Ощадбанку», Кабінет Міністрів прийняв постанову, якою передбачено випуск іменних процентних забезпечених облігацій на суму 4,8 млрд грн. Про це пише Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Термін обігу облігацій - 3 роки, відсоткова ставка - 14,3% річних, виплата доходу - щоквартальна.

З червня 2013 р. «Нафтогаз України» почав часткове погашення кредиторської заборгованості перед «Ощадбанком» у відповідності з графіком, який раніше визначили сторони. Необхідність у випуску облігацій виникла через те, що НАК відчуває дефіцит обігових коштів. Грошові ресурси, отримані від розміщення облігацій, дозволять зберегти стабільність фінансової системи України.

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, яке рефінансує кредитну заборгованість «Нафтогазу», також звертають увагу, що випуск облігацій дозволить звільнити з-під банківської застави природний газ. Він необхідний для відбору з підземних сховищ, щоб забезпечити стабільну роботу генеруючих підприємств, які відповідають за випуск теплової енергії, яка спрямовується для задоволення потреб населення і бюджетних організацій.

Актуальність проблеми зростання заборгованості щодо газу підвищується для «Нафтогазу України» з наближенням нового опалювального сезону, який стартує 15 жовтня. Це також негативно впливає на його можливості своєчасно виконувати взяті на себе зобов'язання за міжнародними договорами імпортних поставок.

Щоб стимулювати підприємства теплової комунальної енергетики своєчасно розраховуватися з НАК «Нафтогаз України» за спожитий газ, Міненерговугілля вирішив провести експеримент, створивши на базі компанії «Газ України», яка входить в структуру НАК, єдиного постачальника теплової енергії для теплопостачальних організацій. Тепло буде закуповуватися у виробників за цінами, встановленими Національною комісією регулювання, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ).

У червні 2013 року Україна імпортувала з Європи природний газ за ціною 397,66 доларів за 1 тис. куб. м, а з Росії - по 421,7 доларів за 1 тис. куб. м.

Середня ціна російського газу в І півріччі 2013 р. склала 421,4 доларів за 1 тис. куб. м (обсяг закупівель - 9,668 млрд. куб. м), а європейського - 392,74 доларів за 1 тис. куб. м (при обсязі закупівель 660,652 млн. куб. м).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

120