Кабінет Міністрів затвердив Проект Закону України «Про стандартизацію», яким регламентовані правові та організаційні засади стандартів в Україні, щоб забезпечити єдину державну політику в цій сфері. Про це повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

На думку авторів законопроекту, його прийняття дозволить привести національну систему стандартизації у відповідність з європейською моделлю для подальшої економічної інтеграції України у світову економіку. Також норми документа підвищать прозорість правил, за якими видаються дозволи у сфері стандартизації.

У запропонованій редакції Закону передбачено створення національного органу зі стандартизації, який не є органом державної влади. Крім того, передбачено скасування відомчих погоджень проектів національних стандартів та нормативно-правового регулювання відносин, пов'язаних з розробкою стандартів, що визначають діяльність підприємств (у т. ч. технічних умов).

Для реалізації державної політики у сфері стандартизації на 2013 рік у рамках бюджетної програми Міністерством економічного розвитку і торгівлі виділено фінансування у розмірі 416 тис. грн.

Стандартизація у відповідності з європейськими вимогами істотно вплине на зростання якості та конкурентоспроможність вітчизняної продукції на зовнішніх ринках, а також допоможе інтеграції України в міжнародний економічний простір, переконані в Мінекономрозвитку.

Зближення систем регулювання України та ЄС - це основна передумова для поліпшення торговельних відносин та обміну сучасними технологіями, кажуть урядові аналітики.

На сьогоднішній день Європейську систему стандартизації можна назвати зразком успішного спільного співробітництва між країнами, які як рівні партнери розвивають спільні стандарти діяльності підприємств та організацій, виходячи при цьому далеко за межі ЄС.

Створення сучасної гнучкої системи законодавчого регулювання стандартів в Україні дасть можливість швидко й адекватно реагувати на потреби та запити національної економіки, споживачів і торгових партнерів, суб'єктів підприємницької діяльності.

У рамках Державної цільової програми стандартизації буде проведена перевірка і перегляд державних і галузевих стандартів колишнього СРСР, а також вдосконалено процедуру надання вітчизняним та іноземним користувачам інформації про стан робіт у сфері стандартизації.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

145