Учасники зони вільної торгівлі в Співдружності Незалежних Держав не можуть виключити Україну зі спільноти, але можуть застосовувати до неї санкції після виходу з неї.

Про це заявив представник України в Євразійській економічній комісії (ЄЕК) Віктор Суслов.
Він підкреслив, що розгляд різних торгово-економічних конфліктів передбачається статтями та нормами угоди про ЗВТ в СНД та іншими міжнародними актами.

Разом з тим, на думку експерта, вводити нові мита і кардинально міняти свою торгово-економічну стратегію по відношенню до України Росія повноцінно зможе, покинувши ЗВТ.
«Чи є право в учасників ЗВТ у СНД виключити Україну? Такого права немає. Глазьєв (радник президента РФ) у своїй заяві сказав: може йти (мова) про право Росії вийти з Угоди, і (право вийти з Угоди про ЗВТ у СНД) інших країн-членів Митного союзу», - сказав Суслов.

«Так, якщо вони вважатимуть, що складається ситуація, яка завдає їхнім економікам збиток, ніхто їх не зможе утримати, і Україна не зможе утримати, і вони зможуть вийти з Угоди ЗВТ у СНД. І тим самим вони отримають право встановити для України точно такі ж мита, які діють, наприклад, в країнах Євросоюзу. Така можливість юридично абсолютно реальна», - додав він.
Експерт вважає, що необхідно поставитися дуже серйозно до заяв президента Російської Федерації Володимира Путіна про те, що країни Митного Союзу введуть захисні заходи для свого ринку, якщо Україна піде на лібералізацію митного режиму з ЄС.

«З моєї точки зору, ця заява має підштовхнути переговорний процес. Україна, очевидно, повинна буде створити якусь реальну систему, що перешкоджатиме реекспорту європейських товарів, які будуть входити на територію України з нульовими митами, до подальшого реекспорту на територію Росії та інших країн МС», - зазначив Суслов.

Нагадаємо, Митному союзу у разі асоціації України з ЄС доведеться вжити захисні заходи, повідомив учора, 22 серпня, президент Російської Федерації Володимир Путін.

15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною.

Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна працює над виконанням критеріїв Європейського Союзу для підписання Угоди про асоціацію.

Як раніше повідомляв ForUm, російська митниця з 14 серпня посилила контроль за вантажами практично всіх українських експортерів.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив уряду розібратися в ситуації з проблемою ввезення українських товарів у Росію.

Європейська комісія закликала Україну і Росію якнайшвидше врегулювати торговельну суперечку відповідно до правил та зобов'язань Всесвітньої торгової організації.

Європейський Союз називає неприйнятними будь-які економічні загрози з боку Росії на адресу України, пов'язані з можливим підписанням Угоди про асоціацію з ЄС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

440