«Газпром» не висував Україні жодних претензій щодо поставок газу з Європи. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на брифінгу в Кабінеті Міністрів заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький.

«Ніяких претензій нам не виставляли, і їх бути не може», - сказав він.

Міністр вкотре наголосив, що Україна не відбиратиме весь законтрактований газ. «Ми знаходимося в постійних переговорах і тут наша позиція чітка. Україна виходить зі своїх національних інтересів і закачує у свої сховища необхідний обсяг для транспортування та забезпечення населення і нашої економіки природним газом», - підсумував він.

Як раніше повідомляв ForUm, з 1 листопада 2012 р., коли «Укртрансгаз» розпочав здійснювати прийом газу в реверсному режимі, по 1 червня 2013 р. загальний обсяг надходження природного газу з Польщі та Угорщини орієнтовно склав 420 млн куб. м.

«Укртрансгаз» проводить переговори з компаніями Eustream (Словаччина) і СНТГН Трансгаз (Румунія) про можливість подачі природного газу з території Словаччини та Румунії в ГТС України.

15 травня 2013 р. Україна почала тестовий імпорт газу зі Словаччини.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький зазначив, що інформація про блокування російським газовим монополістом «Газпромом» поставок газу в Україну через Словаччину «певною мірою» вірна.

У Росії заявляли, що схеми, організовувані Україною з отримання газу в Європі, нагадують шахрайські.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

183