Сьогодні факторингові компанії в основному займаються викупом банківської проблемної заборгованості і фактично не здійснюють реального кредитування, як це прийнято в усьому світі. Про це сказав президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, коментуючи розширення Європейським банком реконструкції та розвитку фінансування під факторингові операції до $30 млн для Укрексімбанку.

Експерт зазначив, що за підсумками 2012 року оборот факторингових компаній склав близько 14 млрд грн, у той час як частка реального кредитування з обслуговування торгових операцій в цих обсягах склала лише близько 1 млрд грн. Охріменко пояснює такий перекіс тим, що факторингові компанії сильно захопилися викупом проблемних банківських кредитів.

«Головна мета факторингових компаній - це, перш за все, обслуговування торгових операцій. Цей вид фінансування дуже затребуваний у експортерів та імпортерів. Але для цього потрібні ресурси, які дозволили б банкам викупляти зовнішньоекономічні контракти у клієнтів. Для цієї мети Укрексімбанк домовився з ЄБРР про збільшення фінансування факторингових операцій із зовнішньоекономічними контрактами до $30 млн», - сказав експерт.

Охріменко визнає, що сума $30 млн не така вже й велика в масштабах економіки України, але звертає увагу, що банкам потрібно самим ще навчитися працювати у цій сфері, а також продемонструвати ефективне використання коштів.

«Сума невелика. Але і ЄБРР не поспішає видавати українським банкам мільярдні суми, оскільки спочатку хоче оцінити ефективність роботи факторингових операцій в Україні. У країнах ЄС факторингові операції за зовнішньоекономічними контрактами дуже популярні, і їхні обороти становлять десятки мільярдів. Гроші ЄБРР і європейські методики оцінки клієнтів, контракти яких можна буде купити за факторинговими схемами, будуть хорошою школою для Укрексімбанку, а іншим компаніям ще належить навчитися правильно користуватися цим видом фінансових послуг», - сказав Охріменко.

ДОВІДКА: Факторингові операції - це фактично кредитування бізнесу. Банк з дисконтом викуповує контракти юрособи-продавця за реальні гроші. При цьому банк приймає на себе всі ризики з виконання контракту після його купівлі. Тому банки ретельно перевіряють учасників таких операцій, особливо за зовнішньоекономічними контрактами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

193