Росія вже не зможе зупинити процес євроінтеграції України. Таку думку висловив директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.

«Я не думаю, що в Росії зараз сподіваються, що зможуть зупинити підписання Угоди про асоціацію та ЗВТ Україна-ЄС. Їм доведеться переходити до нової реальності, ось Москва її і готує. Це було зроблено занадто неделікатно, але я думаю, так буде і надалі. Нам потрібно бути до цього готовими. Щодо позиції Європи, я думаю, що вона визначилася ще до цього конфлікту - асоціація буде підписуватися. Незалежно від того, виконаємо ми всі вимоги чи ні. Достатньо буде того, що ми будемо демонструвати свою готовність виконувати забаганки європейців», - вважає Погребинський.

У той же час експерт вважає, що для Москви і Києва після підписання угоди про асоціацію Україна-ЄС наступають зовсім нові реалії, до яких обом країнам потрібно бути готовими. А Україні потрібно готуватися до посилення контролю наших товарів, які експортуються до Росії.

«Всі крапки над «і» вже давно розставлені. Росія в останній торговій війні спробувала поекспериментувати з новим майбутнім статусом України, визначити нову реальність, яка чекає наші країни у разі створення зони вільної торгівлі Україна-ЄС. Нам чітко показали, як долатимуть кордон українські товари. Всі товари, що йдуть з України в Росію, будуть перевірятися так само, як товари з Європи, - з ЄС у Росії немає зони вільної торгівлі. І Росія спробувала нам це наочно продемонструвати», - додав політолог.

Нагадаємо, напередодні представник Європейської комісії Джон Кленсі виступив з різкою заявою, в якій засудив позицію Росії, і назвав неприйнятними будь-які економічні погрози на адресу України, які пов'язані з підписанням Києвом і Брюсселем угоди про асоціацію та ЗВТ.

У свою чергу Міністерство доходів і зборів України заявило про наявність домовленості з російською стороною про те, що товари будуть перетинати кордон «у штатному режимі», а додаткові процедури митного контролю до товарів українського походження застосовуватися не будуть.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

274