У Державній прикордонній службі України стверджують, що в нашій країні зазнала змін міграційна ситуація. Зокрема, відбулася переорієнтація на переправлення громадян країн пострадянського простору. У першу чергу це стосується Грузії, Росії та Молдови.

Згідно зі статистикою, яку надають у держвідомстві, у 2012 році 68% мігрантів, затриманих за незаконне перетинання кордону та інші правопорушення, були вихідцями з пострадянських країн, переважно Молдови (740 осіб), Грузії (219), Росії (119 - вихідці з Чечні), Азербайджану (92), Вірменії (84), Узбекистану (72), Таджикистану (59), Киргизстану (50) і Казахстану (17) .

Подібна тенденція спостерігалася і в першому півріччі нинішнього року. Протягом перших шести місяців їх частка склала 65% від кількості мігрантів, затриманих за незаконне перетинання кордону та інші правопорушення. Переважно це громадяни Молдови (217 осіб), Грузії (111), Росії (56 - вихідці з Чечні), Вірменії (32), Азербайджану (16), Узбекистану (14), Таджикистану (11) і Киргизстану (6).

Крім того, збільшилася кількість випадків використання процедури легального в'їзду, студентського каналу і використання процедури отримання статусу біженця для тимчасової легалізації іноземців в Україні, зокрема, громадян Сомалі, Афганістану та В'єтнаму. Крім того, збільшується потік громадян Сирії через нестабільну ситуацію в країні.

У Держприкордонслужбі зазначають, що ситуація нинішнього року свідчить про те, що напір незаконних мігрантів на державний кордон України не зменшується. Більше того, нелегали намагаються знайти нові способи незаконного перетину кордону.

ForUm вирішив запитати у експертів, з чим пов'язаний такий наплив нелегальних мігрантів з пострадянських країн в Україну, про що це свідчить і чим може обернутися така ситуація?

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1030