Європейський Союз називає неприйнятними будь-які економічні погрози з боку Росії на адресу України, пов'язані з можливим підписанням Угоди про асоціацію з ЄС.

Про це йдеться в коментарі представника Європейської комісії Джона Кленсі агентству «Інтерфакс-Україна», переданому у вівторок у Брюсселі.

Представник ЄК поставив під сумнів підстави для Росії щодо обмеження українських товарів. «ЄС хотів би зазначити, що, незважаючи на численні двосторонні подразники в торгівлі з Україною, спрощення торгівлі для української продукції, дійсно, можливо і застосовується навіть для чутливих продуктів, як це показали останні списки українських господарств для експорту яєць та птиці на ринок ЄС. У зв'язку з цим ЄС ставить під сумнів підстави для Росії щодо обмеження експорту українського товару», - заявив він.

Крім того, Кленсі знову позначив позицію Євросоюзу, який «вважає принципово важливим, що переговори з ЄС щодо зони вільної торгівлі не завадять Україні розвивати конструктивні відносини з Митним союзом і Євразійським економічним регіоном, поки ці відносини засновані на принципах і правилах ВТО і поки це не суперечить майбутній зоні вільної торгівлі Україна - ЄС (українське торговельне законодавство наближене до законодавства ЄС)».

«Таким чином, на думку ЄС, будь-яка економічна погроза з боку Росії, направлена проти України і пов'язана з можливим підписанням країною Угоди про асоціацію з ЄС, є неприйнятною», - заявив він.

Представник Єврокомісії також звернув увагу на те, що в контексті зони вільної торгівлі Росія - Україна (СНД), товари ЄС, що експортуються в Україну через майбутню зону вільної торгівлі, не зможуть претендувати на пільги при експорті з України до Росії, відповідно до митних правил (правила походження).

«Таким чином, підписання Угоди про вільну торгівлю з третьою країною не може бути використано як виправдання для жорсткості митних процедур», - пояснює Кленсі.

«ЄС як і раніше твердо схиляється до підписання Угоди про асоціацію та Зони вільної торгівлі за умови, що є рішучі дії і відчутний прогрес з боку України в плані виконання необхідних умов, позначених у грудневих висновках Ради ЄС 2012 року, можливо, під час саміту Східного партнерства в листопаді. ЄС також закликає Україну зробити все можливе для вирішення поточних проблем у сфері торгівлі і внести свій внесок у створення сприятливих умов для їх вирішення. ЄС продовжуватиме стежити за ситуацією і підтримуватиме регулярний діалог на відповідному рівні з усіма зацікавленими сторонами», - запевнив він.

При цьому представник ЄК зазначив, що ЄС у даний час має торговельні проблеми як з Росією, так і Україною. «ЄС очікує, що вирішення цих проблем з обома партнерами буде швидким, у суворій відповідності з буквою і духом зобов'язань України і Росії в рамках ВТО», - підкреслив Кленсі.

Нагадаємо, російська митниця з 14 серпня посилила контроль за вантажами з України, після чого українські компанії заявили, що їхні поставки на російський ринок фактично заблоковані. Федерація роботодавців України оцінила можливі втрати експортерів до кінця року в 2,5 мільярда доларів.

Європейська комісія закликала Україну і Росію якнайшвидше врегулювати торговельну суперечку відповідно до правил та зобов'язань Всесвітньої торгової організаціїі.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

310