Основним завданням уряду в частині розвитку економіки є створення в державі комфортних умов для ведення бізнесу. Це, зокрема, передбачає як дерегуляцію підприємницької діяльності, так і формування механізмів фінансової підтримки. Але користуватися цією підтримкою, чи ні, вирішує вже сам бізнес, зазначив директор департаменту стратегічного планування розвитку економіки Мінекономрозвитку Євген Олєйніков у коментарі телеканалу ICTV.

«Уряд може допомогти малим, середнім і великим підприємцям вести бізнес, але уряд не може вести бізнес замість підприємців», - підкреслив він.

Експерт зазначив, що для того, щоб вести бізнес, потрібні: по-перше - ідея, по-друге - попит на результати реалізації цієї ідеї, далі потрібен фінансовий ресурс і розуміння того, як втілити ідеї в життя.

«Ми не можемо запропонувати підприємцю ідею, якби ми це могли, ми б самі займалися підприємницькою діяльністю. Ми не можемо підприємцю створити попит - це його питання як підприємця. Чим ми можемо допомогти? - Ми можемо спростити йому реалізацію мети і допомогти в отриманні більш дешевого фінансового ресурсу, - це те, над чим сьогодні працює уряд», - підкреслив Олєйніков.

Експерт міністерства зазначив, що останні чотири роки відбувається вдосконалення правового поля в напрямку дерегуляцію, зокрема, скорочується перелік видів діяльності, для здійснення яких потрібне отримання ліцензії, а також зменшується кількість дозвільних документів і спрощується система їх отримання.

З точки зору забезпечення доступу бізнесу до фінансового ресурсу - цього року, по суті, вперше, введена система надання кредитів у рамках Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки.

Він зазначив, що державні Укрексімбанк і Ощадбанк готові кредитувати програми з модернізації виробництва, створення нових виробництв, в тому числі і невеликих, які спрямовані на виробництво нової продукції. При цьому існують механізми, які дозволяють знизити вартість кредитування для підприємців до економічно обґрунтованого рівня.

Олєйніков повідомив, що кількість проектів, що реалізуються в рамках Програми, постійно зростає, але все таки, в більшості випадків, - це проекти великих підприємств.

«На сьогодні у нас на розгляді в банках знаходиться більше 100 проектів, з них більше 70 - це звернення підприємств недержавного сектора. Але все таки, всі ці проекти - це проекти великих підприємств, тобто малий і середній бізнес, на жаль, на сьогоднішній день просто не сприймає цю можливість. А саме на середніх і малих підприємців ми розраховуємо, оскільки саме їм потрібна ця підтримка», - зазначив експерт міністерства.

Він повідомив, що в уряді готові зустрічатися з підприємцями, говорити з ними про необхідні зміни до законодавства, прийняття яких зробить умови роботи бізнесу більш комфортними.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

123