Митні санкції Російської Федерації проти українських товарів - це своєрідний тест для Києва. Про це, як передає кореспондент ForUm`у, на прес-конференції заявив економіст Віктор Лисицький.

«Це проба для того, щоб надалі виробити більш вагомі і значні методи впливу на Україну, щоб, зрештою, зупинити підписання Угоди про асоціацію з ЄС», - вважає він.

У той же час він уточнив, що Москва переоцінює значимість цієї події. «Так, в Угоді йдеться про норми регулювання, а не про жорсткі зобов'язання сторін. Тим більше що в документі відсутні вимоги згорнути економічні відносини з Росією і зосередитися тільки на їх розвитку з Євросоюзом. За останні 10 років спостерігається постійне зростання нашого товарообігу з СНД та іншими країнами (Китай, США та ін.), а от частка ЄС у зовнішньому товарообігу не зростає. Тому не дуже зрозуміло, чому нас намагаються відсунути від Європи», - зазначив фахівець.

Лисицький додав, що останні за часом перешкоди РФ при всій своїй неприємності і масштабності поки що діяли недовго, і є великі сумніви, що будь-хто з вітчизняних виробників зазнав більш-менш серйозних втрат.

Як повідомлялося раніше, Федерація роботодавців України (ФРУ) заявила, що Митна служба РФ з 14 серпня включила до переліку «ризикових» всіх без винятку українських імпортерів, що, за оцінками ФРУ, означає повну зупинку українського експорту на невизначений час.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив уряду розібратися в ситуації з проблемою ввезення українських товарів до Росії.

Глави урядів України і Росії Микола Азаров і Дмитро Медведєв вважають, що торговельні війни між країнами принципово неможливі.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

143