У зв'язку з рекордним урожаєм експорт зернових з України може зрости на 10-15%. Про це в ексклюзивному інтерв'ю телеканалу «БТБ» заявила економіст ФАО (продовольчої аграрної організації при ООН) Гульджахан Курбанова.

«Поки ми очікуємо, що Україна збільшить експорт на 10-15% точно, переважно за рахунок збільшення експорту пшениці і збільшення експорту кукурудзи», - зазначила експерт.

За її словами, остаточна цифра залежатиме від того, чи вдасться Україні забезпечити привабливість ціни на зерно для міжнародних покупців, щоб перемогти в конкурентній боротьбі з іншими країнами-постачальниками.

Як зазначила експерт, рекордний врожай в Україні допоможе вирішити проблеми світової продовольчої безпеки, а одним з факторів, що вплинули на високі показники, є сільськогосподарська політика України, яка забезпечує стабільність приватного агробізнесу.

За її словами, серед причин зростання врожайності також сприятливі погодні умови, які допомогли озимим культурам легше перенести холодну пору року, і вдалі підготовчі заходи аграріїв, які закріпили результат.

«Україна зараз виходить на перший план з експорту соняшнику, потім з експорту кукурудзи. Коли ми в глобальному аспекті розглядаємо, яким буде стан продовольчої безпеки, ми обов'язково вивчаємо стан України, і Україна вносить тут істотну лепту», - зазначила експерт.

«Тому те, що виробляє Україна, і те, що цього року такий великий обсяг врожаю, вселяє впевненість, що питання з продовольчою безпекою будуть менш гострими і будуть поліпшуватися», - підсумувала Курбанова.

Нагадаємо, урожай в Україні вже перевищив торішній більш, ніж на 26%. Аграрії очікують близько 57-58 млн тонн зерна, більше половини якого планується експортувати.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

141