В Ізраїлі електронні браслети надягають тільки при впевненості, що підозрюваний не збирається тікати. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на прес-конференції заявила заступник міністра внутрішніх справ Ізраїлю Фаїна Кіршенбаум.

Нагадаємо, браслет, який був надітий на екс-ректора Податкового університету Петра Мельника, вироблений в Ізраїлі.

«Браслет, звичайно ж, можна зняти і залишити, але самі люди розуміють, що якщо вони порушать умови отримання електронного браслета, то потраплять до в'язниці», - сказала вона. За її словами, на сьогоднішній день в Ізраїлі 1800 осіб перебувають під домашнім арештом і носять такі браслети. Ця програма в Ізраїлі успішно працює і скорочує витрати держави на утримання ув'язнених.

Кіршенбаум підкреслила, що перед тим, як людині дають право бути під домашнім арештом, її перевіряють психологи та соціальні службовці на предмет наявності схильності до втечі.

«Електронні браслети надаються не тим людям, відносно яких є побоювання, що вони втечуть і поїдуть, а тим, хто розуміє, що вони під арештом, хоч не у в'язниці, а вдома. Ці люди у нас проходять низку перевірок: психологів і соціальних працівників», - сказала вона.

Як відомо, Мельник був затриманий 27 липня співробітниками Головного управління внутрішньої безпеки Міністерства доходів і зборів спільно з ГУБОЗ МВС України. Він вимагав та отримав від двох українців хабарі в розмірі 40 тис. і 80 тис. грн за вступ їхніх родичів до вузу.

7 серпня на екс-ректора наділи електронний браслет.

9 серпня він втік з-під домашнього арешту

13 серпня Мельник оголошений у міждержавний розшук, а 14 серпня - в міжнародний.

16 серпня, в ЗМІ з'явилася інформація, що Мельник виїхав до Білорусі за паспортом брата. Державний прикордонний комітет Білорусі офіційно спростував інформацію про те, що Мельник перетинав кордон Білорусі.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

348