Уряд пропонує Верховній Раді зобов'язати всі суб'єкти природних монополій (облгази і обленерго), а також всі бюджетні установи проводити енергетичний аудит, говориться в «Інформбюлетені КМУ».

«Країні потрібен повний енергоаудит теплоенергетики, промислових виробництв, житлово-комунального господарства. Інструментальний аудит, який дасть об'єктивну картину енерговитрат і розуміння, на чому концентрувати наші обмежені ресурси», - прокоментував ініціативу прем'єр-міністр України Микола Азаров.

Ініціатива Кабінету Міністрів про проведення енергоаудиту направлена на розгляд до Верховної Ради України. Законодавча база аудиту розроблялася на основі директив Європейського Союзу та врахувала міжнародний досвід Росії та європейських країн. При цьому Микола Азаров зазначив, що в Росії закон про енергоаудит вже прийнято, причому в його основу покладена стратегія, розроблена в Академії наук України.

Енергоаудит буде обов'язковим для державних підприємств і проводитиметься раз на п'ять років. Після проходження енергомоніторингу визначається показник економічної ефективності та виявляються джерела невиправданих енерговитрат, після чого підприємству необхідно знизити втрати енергоресурсів на 15%, тобто по 3% на рік до наступного енергоаудиту.

«Чесно кажучи, стало ніяково від того, наскільки ми не вміємо користуватися власним потенціалом, у тому числі інтелектуальним. Давайте вчасно зробимо висновки з цього уроку», - підсумував прем'єр-міністр України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

226