Українському уряду, можливо, доведеться піти на непопулярні заходи для того, щоб нейтралізувати негативні наслідки російського ембарго на вітчизняну економіку. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Не виключено, що уряду України доведеться вдаватися до неординарних дій щодо обмеження імпорту, насамперед - з Росії, до зменшення купівлі валюти імпортерами та введення податку на продаж валюти - як для юридичних осіб, так і для фізичних осіб», - сказав він.

За словами експерта, заборона з боку Росії на поставки українських товарів принесе великі втрати вітчизняній економіці. Зокрема, він наводить як аргумент статистику зовнішньої торгівлі України. Так, за підсумками першого півріччя в цьому сегменті був отриманий дефіцит у розмірі $800 млн. «Це майже в 5 разів менше, ніж за аналогічний період минулого року. Цей позитивний факт був досягнутий, переважно, за рахунок профіциту зовнішньої торгівлі з країнами СНД. На жаль, ця позитивна тенденція може бути порушена в результаті торгової війни Росії з Україною», - зазначив Охріменко.

Експерт також акцентував увагу на тому, що вплив ембарго на різні галузі буде неоднорідним. Так, якщо українські експортери продуктів харчування ще зможуть продати не куплені товари в інші країни СНД та Азії, то продукція українських машинобудівників, яка орієнтована на експорт до Росії, не може так швидко знайти заміну, що може призвести до зупинки українські та російські машинобудівні заводи.

«Це пов'язано більше з технологічними і технічними особливостями. Якщо Росія замість шоколадок «Рошен» може закупити шоколадки з Узбекистану або Киргизії, то двигуни для російських вертольотів Росія може купити тільки в Україні», - підкреслив Охріменко. За його словами, ще є надія на те, що російські машинобудівники виступлять лобістами України в уряді Росії, щоб зняти ембарго. «Це б частково врятувало ситуацію», - сказав експерт.

Президент Українського аналітичного центру вважає, що вітчизняний уряд повинен проявити стійкість і не піддатися на провокацію. «Йти на поступки Росії безглуздо. Своїми діями Росія ще раз показала, що вона не дотримується укладених нею ж договорів і не виконує своїх же зобов'язань», - акцентував увагу Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

142