Рада безпеки ООН прийняла екстрену резолюцію щодо ситуації в Єгипті.

«На думку Ради безпеки, важливо зупинити насильство в Єгипті і відновити національне єднання. Уряд моєї країни - Аргентини - засуджує грубі репресії проти демонстрантів», - заявила представниця Аргентини в ООН Марія Христина Персеваль.

Засудив безлад і лідер духовний - Папа Римський. Франциск виголосив спеціальне звернення на площі Святого Петра. Понтифік закликав весь світ підтримати людей, а політиків швидше знайти спільну мову і примиритися.

«Гіркі новини доходять до нас з Єгипту. Бажаю, щоб мої молитви допомогли сім'ям загиблих і поранених, всім, хто страждає. Молімося разом заради миру і діалогу на цій землі», - заявив Франциск.

За офіційними даними, за два дні, що пройшли після початку поліцейської операції проти таборів протестуючих у Каїрі, в країні загинули понад 600 осіб, тисячі поранені.

Різка критика на адресу Каїра, що прозвучала з більшості світових столиць, викликала відповідну реакцію нової єгипетської влади. Зокрема, прес-служба тимчасового президента АРЄ стверджує, що заява глави Білого дому Барака Обами щодо Єгипту «не була заснована на фактах» і «лише заохочує екстремістські групи, які вдаються до методів терору, до нових насильницьких акцій».

Єгипет також відповів на відгук турецького посла з Каїра аналогічним заходом, відкликавши керівника свого диппредставництва з Анкари.

Раніше Рада безпеки ООН після екстреної наради підкреслила важливість припинення насильства в Єгипті.

Як повідомлялося, станом на 15 серпня на курортах Арабської Республіки Єгипет відпочиває близько 10 тисяч туристів з України. 70% з них повинні планово повернутися в Україну протягом найближчого тижня, повідомили в Асоціації лідерів туристичного бізнесу України.

Нагадаємо, у середу, 14 серпня, влада Єгипту ввела надзвичайний стан після того, як країну накрила нова хвиля протестів і сутичок прихильників поваленого президента Мурсі з військовими.

У ніч на середу в Єгипті почалася масова зачистка таборів демонстрантів армією.

Єгипетські військові на початку липня змістили президента Мурсі на тлі масових протестів проти його правління. Наприкінці липня Генпрокуратура Єгипту вирішила заарештувати екс-президента.

У зв'язку з черговим загостренням ситуації в Єгипті, проведенням акцій протесту і заворушень, а також введенням надзвичайного стану, МЗС України попереджає громадян України про небезпеку перебування в Єгипті.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

842