У Парижі у віці 88 років помер відомий адвокат Жак Вержес, чий довгий список клієнтів з поганою славою забезпечив йому в професійних колах прізвисько «адвокат диявола». Його називали одним з найбільш суперечливих і скандальних юристів у світі.

Вержес був затятим комуністом і борцем з колоніалізмом. Він придбав всесвітню популярність в кінці 1950-х, захищаючи обвинувачених у тероризмі членів алжирського Фронту національного звільнення. Він був адвокатом Джамілі Бухіред, яка підірвала переповнене французами кафе. Вона вважала їх окупантами. Бухіред була засуджена до смертної кари, але після розгорнутої Вержесом кампанії її помилували і звільнили. Згодом вони одружилися, пише «ВВС».

Пізніше клієнтами Вержеса були нацистський військовий злочинець Клаус Барб'є за прізвиськом «Ліонський м'ясник», міжнародний терорист Карлос Шакал і колишній президент Югославії Слободан Мілошевич.

Вважається, що він був близьким другом лідера камбоджійських «червоних кхмерів» Пол Пота, який організував геноцид свого народу.

В інтерв'ю журналу Spiegel Вержес заявив, що був би готовий стати адвокатом Адольфа Гітлера і колишнього президента США Джорджа Буша-молодшого - за умови, що той визнає себе винним.

Вержес народився у В'єтнамі у 1925 році. Його матір була в'єтнамкою, а батько - французьким дипломатом.

Під час Другої світової війни він воював у лавах французького Опору. Після війни він став членом Комуністичної партії Франції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1596