«П'ятницею гніву» назвали сьогоднішній день керівники єгипетських «Братів-мусульман». У своєму зверненні до народу країни, поширеному вранці інтернет-сайтами, вони закликали єгиптян вийти на вулиці міст після полуденної молитви і взяти участь у масових акціях протесту проти дій нинішньої влади.

Ісламісти називають «путчистами» керівників АРЄ, що прийшли на місце поваленого президента Мухаммеда Мурсі, і присягаються продовжувати боротьбу з ними мирними методами аж до відновлення влади законно обраного глави держави.

Тим часом, минула ніч в Каїрі та інших єгипетських містах пройшла відносно спокійно - багато в чому завдяки введеному владою надзвичайного стану, що дозволяє армії застосовувати зброю у разі нападів екстремістів, і комендантському часу. Уряд відмовився про наміри скоротити його дію на дві години, враховуючи події минулого дня, що ознаменувався, зокрема, нападами озброєних ісламістів на деякі державні установи.

За офіційними даними, за два дні, що пройшли після початку поліцейської операції проти таборів протестуючих в Каїрі, в країні загинули понад 600 осіб, тисячі поранені.

Різка критика на адресу Каїра, що прозвучала з більшості світових столиць, викликала відповідну реакцію нової єгипетської влади. Зокрема, прес-служба тимчасового президента АРЄ стверджує, що заява глави Білого дому Барака Обами щодо Єгипту «не була заснована на фактах» і «лише заохочує екстремістські групи, які вдаються до методів терору, до нових насильницьких акцій».

Єгипет також відповів на відгук турецького посла з Каїра аналогічним заходом, відкликавши керівника свого диппредставництва з Анкари.

Раніше Рада безпеки ООН після екстреної наради підкреслила важливість припинення насильства в Єгипті.

Як повідомлялося, за станом на 15 серпня на курортах Арабської Республіки Єгипет відпочивало близько 10 тисяч туристів з України. 70% з них повинні планово повернутися в Україну протягом найближчого тижня, повідомили в Асоціації лідерів туристичного бізнесу України.

Нагадаємо, у середу, 14 серпня, влада Єгипту ввела надзвичайний стан після того, як країну накрила нова хвиля протестів і сутичок прихильників поваленого президента Мурсі з військовими.

У ніч на середу в Єгипті почалася масова зачистка таборів демонстрантів армією.

Єгипетські військові на початку липня змістили президента Мурсі на тлі масових протестів проти його правління. Наприкінці липня Генпрокуратура Єгипту вирішила заарештувати екс-президента.

У зв'язку з черговим загостренням ситуації в Єгипті, проведенням акцій протесту і заворушень, а також введенням надзвичайного стану, МЗС України попереджає громадян України про небезпеку перебування в Єгипті.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

190