Митна служба Російської Федерації з 14 серпня включила до переліку «ризикових» всіх без винятку українських імпортерів, що фактично на невизначений час заблокувало поставку товарів з України. Про це у своєму прес-релізі повідомила прес-служба Федерації роботодавців України.

«З 00:00 годин 14 серпня до профілю ризику системи управління ризиками ФМС РФ до перших чотирьох десятків підприємств, які туди потрапили у липні цього року, були додані всі без винятку українські експортери. При цьому заходи попередження ризику ще більш посилені. По-суті, йдеться про повну зупинку українського експорту на невизначений час, аж до тижнів, або навіть місяців», - йдеться в повідомленні.

Як уточнюють у ФРУ, російська митниця піддає українські вантажі суцільний перевірці, включаючи вивантаження, перевантаження і завантаження їх назад у транспорт. «Усе це призводить до збільшення термінів простою вагонів та інших транспортних засобів, і, як наслідок, веде до подорожчання, або зриву поставок товарів, псування продукції, підриває позиції українських товаровиробників на ринку РФ. При цьому російський ринок для багатьох українських підприємств є критично важливим», - зазначили в ФРУ.

Варто зазначити, що історія непростих економічних відносин між Україною і Росією почалася практично відразу після розпаду СРСР. У 1992 році Віктор Черномирдін, який очолив уряд Росії, почав активно проводити політику імпортозаміщення на російських підприємствах. У результаті проведення багаторічної політики імпортозаміщення, російські підприємства змогли відмовитися від багатьох найменувань продукції, виробленої в Україні. Зокрема, росіяни ввели в дію промислові потужності, здатні робити труби великого діаметра замість труб Харцизького заводу, максимально відособили від поставок з України свій ВПК, при цьому часто втрачаючи якість кінцевої продукції.

Одним із закономірних підсумків політики активного імпортозаміщення, проведеної РФ, стали часті торговельні війни. Наприклад, зіткнувшись з дефіцитом попиту на вагони в період кризи 2008 - 2010 років, російські машинобудівники з легкістю витіснили на значний період зі свого ринку українських колег. Останні кілька років ознаменувалися проблемами з поставками на територію РФ українського сиру і кондитерських виробів, зокрема компанії Roshen.

При цьому, за даними Державної служби статистики України, у першому півріччі 2013 року на частку поставок до РФ припало 24,7% загального обсягу експорту українських товарів. Водночас обсяг експорту в Росії зменшився за 6 місяців на 13,5%. Основу товарної структури українського експорту в I півріччі 2013 р. становили метали і вироби з них - 28,3% від загального обсягу експорту (порівняно з I півріччям 2012 р. обсяг експорту скоротився на 11,9%). Загальний обсяг експорту українських товарів за І півріччя 2013 р. склав 30 млрд 742,7 млн доларів, імпорту - 34 млрд 963,1 млрд доларів У порівнянні з відповідним період 2012 р. експорт зменшився на 8,7%, імпорт - на 14,5%.

Що стосується прогнозів на поточний рік, то за підрахунками тієї ж ФРУ, експорт українських товарів до РФ у другому півріччі прогнозувався на рівні $8,5 млрд. «Втрати України від описаних дій російської сторони можуть досягти, залежно від розвитку подій, до $2 - 2,5 млрд тільки в другому півріччі поточного року», - резюмують у федерації. ФРУ, у свою чергу, просить прем'єр-міністра України Миколу Азарова якнайшвидше зайнятися вирішенням проблеми на міжурядовому рівні.

Про те, з чим пов'язана така напруженість у відносинах країн-сусідів і чим це загрожує для міждержавних відносин, ForUm запитав у експертів:


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

839