Дисциплінованість України в питаннях виконання своїх зобов'язань за зовнішніми позиками є однією з тих переваг, до яких апелює уряд у переговорному процесі з Міжнародним валютним фондом про відновлення кредитної лінії. Про це повідомляє джерело в Кабміні, акцентуючи увагу на успішності переговорів, що проходять.

Зокрема, перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов вже запевнив представників місії в тому, що Україна є відповідальним позичальником і жодного разу не давала приводів для сумнівів у цьому. Підтверджують слова першого віце-прем'єра і представники експертного співтовариства. «Україна дійсно є дисциплінованим платником і має позитивну кредитну історію щодо будь-яких джерел зовнішніх запозичень», - сказав президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило.

Як повідомлялося раніше, заборгованість держави перед МВФ зараз складає близько $8 млрд. Однак її погашення здійснюється досить швидкими темпами. Так, остання виплата у розмірі $405 млн відбулася 30 липня поточного року, а вже в середині серпня Міністерство фінансів і Національний банк України погасять ще близько $930 млн. Арбузов неодноразово говорив журналістам про те, що дані виплати не матимуть негативних наслідків для економічної ситуації всередині країни через успішну реалізацію реформ і грамотну монетарну політику фінансового регулятора. Не бачать загроз і експерти. «Ці виплати, я впевнений, шкоди національній економіці не завдадуть, оскільки є плановими. Безсумнівно, краще б було використовувати ресурси всередині країни, але ми змушені платити за боргами, які були взяті у минулі роки», - підкреслив Жалило.

Зі свого боку Міністерство фінансів також запевнило МВФ у тому, що Україна продовжить справно погашати зовнішні борги. Однією з гарантій представники відомства назвали вихід на ринок довгострокового капіталу, на якому уряд планує розміщувати довгострокові позики. «В принципі, я цього не виключаю», - коментує плани уряду експерт. За його словами, на даному ринку можуть ситуативно з'являтися вільні ресурси, які могла б залучити наша країна. «Такий момент потрібно ловити. Наскільки Україна зможе це зробити - не знаю, але не виключаю такої можливості», - сказав Жалило.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

141