ООН вдалося досягти угоди з урядом Сирії, за якою інспектори організації зможуть провести розслідування можливих випадків застосування хімічної зброї під час сирійського конфлікту.

Про це йдеться в заяві генерального секретаря ООН Пан Гі Муна, опублікованій у середу, 14 серпня.

За умовами угоди, інспектори зможуть залишатися в країні 14 днів з можливістю продовження цього строку за взаємною згодою сторін. Як випливає із заяви ООН, комісія готова виїхати до Сирії негайно.

Переговори, за підсумками яких було досягнуто згоди, тривали два тижні. Ініціатором переговорів виступила сирійська влада, ООН прийняла пропозицію в липні.

Спочатку уряд Сирії пропонував міжнародній комісії розслідувати випадок у Хан аль-Асалі, де, за твердженням сирійської влади, повстанці застосували зарин. ООН, однак, зажадала можливості провести розслідування і в інших місцях, пише «Lenta.ru».

Сирійська влада і протиборчі її повстанці неодноразово обмінювалися взаємними звинуваченнями в застосуванні хімічної зброї. Про те, що одна зі сторін могла використовувати її, навесні 2013 року повідомляли розвідки Ізраїлю і США, а пізніше й офіційні представники Великобританії та Франції.

Пізніше, у липні, адміністрація президента США заявила, що у неї є відомості про застосування хімічної зброї урядовими військами, після чого Барак Обама санкціонував постачання стрілецької зброї сирійським повстанцям.

У той же час, Росія заявила, що, за даними російських експертів, хімзброю застосовували противники Башара Асада.

Громадянська війна в Сирії, яку почали противники режиму президента Асада, триває з березня 2011 року. За цей час з обох сторін загинуло понад 100 тисяч осіб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

593