Міністр юстиції Олена Лукаш заявляє, що, проаналізувавши Конституцію, можна зробити висновок, що засудженій особі з непогашеною судимістю або яка відбуває покарання, дуже складно або неможливо стати президентом України.

Про це вона сказала українській службі «BBC».

«На моє переконання, особа з незнятою і непогашеною судимістю не може бути президентом України... Системний аналіз Конституції України дозволяє зробити висновок, що особі, яка бажає стати Президентом, але має судимість або взагалі відбуває покарання, буде дуже важко або неможливо стати главою держави», - вважає міністр.

Лукаш підкреслила, що президент України є головнокомандуючим і особою, яка має допуск до державної таємниці.

Згідно зі статтею 76 Конституції, особа з судимістю за скоєння умисного злочину, яка непогашена і не знята, не може бути обрана до Верховної Ради.

При цьому стаття 103 Конституції зазначає, що президентом може бути обраний громадянин України, який досяг тридцяти п'яти років, має право голосу, проживає в Україні протягом десяти останніх перед днем ​​виборів років і володіє державною мовою.

Президент не може мати іншого представницького мандата, обіймати посаду в органах державної влади або в об'єднаннях громадян, а також займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю чи входити до складу керівного органу або наглядової ради підприємства, що має на меті одержання прибутку.

Ніякого уточнення з приводу судимості у статті Конституції немає.

Нагадаємо, що Мінекономрозвитку спільно з вітчизняними і зарубіжними фахівцями розробило і подало на розгляд уряду Концепцію розвитку державно-приватного партнерства в Україні на 2013- 2018 роки.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

268