Підвищення акцизів на сигарети суттєво знизить кількість курців в Україні.

Про це в ефірі телеканалу «БТБ» заявив завідувач відділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Костянтин Красовський.

«В Україні є реальний досвід зменшення куріння внаслідок підвищення акцизів», - зазначив Красовський. За його словами, з 2008 року акциз на пачку сигарет зріс у середньому з 50 копійок - до 4 грн у 2013 році.

«За даними Держкомстату, якщо у 2008 році курили 10,1 млн українців старше 12 років, то в минулому - вже 8,3 млн. Тобто, на 17% за чотири роки зменшилася поширеність куріння в Україні», - повідомив експерт.

За його словами, підвищення акцизів на тютюн частіше спонукає відмовлятися від куріння молодих і менш заможних людей.

Він також додав, що при цьому стрімко зменшується смертність від хвороб, пов'язаних з курінням, зокрема від хронічної емфіземи. За чотири роки кількість страждаючих від цієї хвороби зменшилася на 25%. «Одні люди кидають курити, курять менше, а молодь не поповнює ряди шанувальників тютюну», - сказав Красовський.

Нагадаємо, на початку липня п.р. уряд надіслав на розгляд парламенту законопроект про збільшення акцизів на тютюнові вироби на 11,5%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

228