Купюри дрібних номіналів зношуються швидше, ніж купюри великі. Про це в інтерв'ю інформаційному агентству «РБК-Україна» повідомив директор Генерального департаменту регулювання грошового обігу Національного банку України Віктор Нестеренко.

«За розрахунками департаменту готівково-грошового обігу терміни перебування в обороті банкнот номіналом 1-50 гривень становить від року до трьох, номіналом 100 і 200 - від п'яти до десяти років, а номіналом 500 гривень більше десяти років, що відповідає світовій практиці», - розповів банкір.

Він пояснив різні терміни «життя» купюр інтенсивністю їх використання. Дрібні номінали частіше використовуються при розрахунках, тому швидше зношуються. У той час як великі купюри переважно використовуються як засіб накопичення заощаджень, тому їх використовують більш дбайливо і набагато рідше використовують у розрахункових операціях.

Представник НБУ розповів, що регулятор стежить за світовими тенденціями в питанні виготовлення грошей, зокрема, збільшення їх терміну служби.

«У багатьох країнах для підвищення механічної стійкості банкнот у процесі обігу, захисту їх від забруднень, дії вологи або агресивних речовин використовуються лакування. Альтернативним вирішенням проблеми є виготовлення банкнот на полімерній або комбінованій (полімерно-паперовій) основі. В основному така технологія актуальна для країн з вологим і жарким кліматом», - пояснив Нестеренко.

Він додав, що паперова основа українських банкнот виготовляється з використанням хімікатів, які одночасно є антисептиками, «і залишаються в структурі паперу і в тій чи іншій мірі повторюють антимікробний ефект».


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

190