Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера виступає за те, щоб громадяни, які мали судимість за злочин і понесли за нього покарання, мали можливість балотуватися на виборах Верховної Ради.

Про це він сказав під час круглого столу, присвяченого обговоренню зауважень і рекомендацій «Венеціанської комісії» та Організації з безпеки і співробітництва в Європі щодо внесення змін до Конституції.

Він зазначив, що Конституцією у статті 76 визначаються вимоги до кандидатів у народні депутати.

Зокрема, основний Закон забороняє балотуватися громадянам України, які мають судимість за скоєння будь-якого умисного злочину.

При цьому Магера зазначив, що, виходячи з цієї норми Конституції, не можуть балотуватися громадяни, навіть якщо такий умисний злочин не супроводжувався насильством і якщо він не спричинив небезпечних наслідків, повідомляють «Українські новини».

«Зате може балотуватися громадянин України, який скоїв злочин через необережність, за який його засудили до позбавлення волі і він реально відбуває покарання», - сказав він.

На його думку, вийти з ситуації, колізії можна, уточнивши в Конституції, що якщо особа відбула покарання, їй має надаватися право балотуватися на виборах Ради.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

136