Пасажиропотік через аеропорти України у січні-липні 2013 року збільшився на 4,1% порівняно з аналогічним періодом 2012 року - до 8,07 млн ​​осіб. Про це пише Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

При цьому позитивна динаміка досягнута за рахунок лібералізації процесів розуміння між учасниками ринку та державними регуляторами, а також маркетингової політики авіакомпаній «лоу-костерів».

Реалізація проектів модернізації українських аеропортів, здійснена в рамках підготовки до футбольного чемпіонату Євро-2012, дозволила підвищити транспортну зв'язність України і забезпечити мобільність населення і товаропотоків у глобальному світі.

«Ми здійснили низку узгоджених і ефективних кроків, які дозволили запропонувати авіапасажирам широкий вибір зручних і комфортних маршрутів. Крім того, істотнішим став вибір рівня цін і сервісу авіакомпаній», - повідомив міністр інфраструктури Володимир Козак.

Наступним кроком, за словами міністра, стане реконструкція регіональних аеропортів. За два роки очікується 7 млрд грн інвестицій в галузь. У планах міністерства - будівництво злітно-посадкових смуг для далекомагістральних літаків в Одеському аеропорту з бюджетом 1,68 млрд грн і Дніпропетровському аеропорту вартістю 1,41 млрд грн.

Як приклад успішної реалізації модернізації аеропорту міністр відмітив міжнародний аеропорт «Київ» (Жуляни), який за 7 місяців 2013 р. збільшив пасажиропотік у 2,5 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2012 р., - до 1 млн 20 тис. 796 осіб.

Програма модернізації українських аеропортів визначила основні інвестиційні пріоритети. Аеропорт Сімферополя на реконструкцію терміналу та злітно-посадкової смуги отримає з бюджету більше 1,4 млрд грн, на модернізацію Луганського аеропорту держава виділяє 0,5 млрд грн. Найсуттєвіші витрати програми - комплексна реконструкція аеропортів Одеси і Дніпропетровська - складе більше 4,5 млрд грн.

Згідно з підрахунками експертів міністерства, модернізація аеропортів у Сімферополі та Луганську дозволить збільшити потік пасажирів і вантажів на 10%, а в Севастополі та Дніпропетровську - на 4-5%.

Міністр інфраструктури України заявив про необхідність створення всіх передумов, щоб аеропорт «Бориспіль» найближчим часом став одним з ключових східноєвропейських хабів. Це дозволить інтегрувати більш щільно українську авіасистему в європейську і світову транспортну систему.

На даний момент 98% пасажирських авіаперевезень забезпечили 8 основних аеропортів: міжнародний аеропорт «Бориспіль», «Дніпропетровськ», «Донецьк», «Київ» (Жуляни), «Львів», «Одеса», «Сімферополь» і «Харків».

Експерти міністерства прогнозують, що тенденція збільшення пасажиропотоку в цьому році збереже свою позитивну динаміку 2012 року, коли за рік кількість пасажирських перевезень збільшилася на 13,2% і склала 14,1 млн пасажирів.

Підвищення ефективності авіатранспортної системи свідчить про стабільну ситуацію в економічному секторі України. Збільшення пасажиропотоку на 4,8% за перше півріччя 2013 року, коли загальносвітова авіаційна система переживає кризу зі зменшенням міжнародних перевезень, це значимий і істотний показник. За цей же час в Європі пасажиропотік збільшився на 1,8% порівняно з найважчим для авіаційної галузі 2012 роком.

Причому слід зазначити, що чотири країни Європейського Союзу значно зменшили пасажиропотік. Зокрема, авіапотік зменшився в Іспанії - на 3,6%, на Кіпрі -17,5%, в Естонії - 13,8% і в Греції - на 5,2%. У цілому авіатрафік в Європі тримається за рахунок постійного збільшення транспортних потоків аеропортами першої категорії (обслуговування до 25 млн пасажирів на рік). Серед них аеропорти Мюнхена (+15,6%), Барселони (+14,1%), Стамбула IST (+9,3%) і Парижа ORY (+8,8%).

Російські авіакомпанії за підсумками I півріччя 2013 р. перевезли понад 37,078 млн пасажирів, що на 16,1% більше торішнього показника за аналогічний період.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

149