Днями прем'єр-міністр Микола Азаров доручив Мінрегіону та іншим відомствам перевірити обґрунтованість підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги в регіонах України і доповісти про результати перевірки у тижневий термін. Справа в тому, що минулого тижня значно підвищені тарифи на послуги водопостачання, водовідведення, утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у деяких населених пунктах Криму, Дніпропетровської, Київської, Полтавської, Сумської, Харківської та Черкаської областей. Глава Кабміну підкреслює неприпустимість необґрунтованого зростання цін на «комуналку». За його словами, питання формування тарифів повинно бути всебічно вивчене, а доцільність підвищення - економічно обґрунтована.

Азаров взяв дане питання під особистий контроль, а на минулому засіданні Кабміну пригрозив звільняти тих, хто підняв тарифи. «Окремі чиновники у регіонах використали літнє затишшя, щоб спробувати тихою сапою підвищити комунальні тарифи. Такі спроби відмічені в декількох містах і містечках 7 регіонів, де ціни визначає місцева влада, причому підвищення мало не на 100%. Це цинічні потуги, відповідним обладміністраціям і Мінрегіону відразу треба було закликати до порядку ініціаторів таких абсурдних планів!» - нарікає глава уряду.

Він доручив віце-прем'єру Олександру Вілкулу та голові Мінрегіону Геннадію Темнику негайно проаналізувати кожен факт спроби необґрунтованого підвищення тарифів і використати всі законні можливості для припинення подібних намірів, аж до кадрових висновків. Азаров також акцентував увагу Вілкула на тому, що головна компонента тарифів на газ, електроенергію, плюс розмір посадових окладів у галузі перебувають у віданні держави. Відповідно, є можливість забезпечити зрозумілий людям механізм тарифоутворення.

Також прем'єр доручив Мінекономрозвитку, Мінрегіону, Нацкомісії з регулювання енергетики і комунальних послуг проаналізувати собівартість послуг з урахуванням регіональної специфіки і створити базову координатну сітку вартості послуг ЖКГ у країні. На його думку, це важливо зробити також і тому, що Україна готується до опалювального сезону: «Люди повинні бути впевнені, що ніяких підстав для підвищення цін немає».

Про можливий ефект прем'єрського завдання і про те, що потрібно робити з існуючими проблемами ЖКГ, ForUm поговорив з фахівцями галузі.

Alpha

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

661