Реалізація масштабних інфраструктурних проектів та зростання кредитування допоможуть активізувати економічне зростання в країні наступного року. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, коментуючи оприлюднений Міністерством економічного розвитку і торгівлі консенсус-прогноз про зростання ВВП у 2014 році на рівні 2,3%.

«Для економіки України дуже важлива металургія - як джерело отримання валюти і головний експортний потенціал країни. Але у зв'язку з тим, що на світових ринках спостерігається зниження попиту на метал, Україна змушена була знизити виробництво металу, оскільки складно стало його продавати на експорт. Можна було б втрати на експортному ринку компенсувати, якби збільшилося споживання металу в Україні - для машинобудування або будівельної сфери. Якби провели цільову емісію, спрямовану на фінансування житлового будівництва або будівництво доріг і мостів, то це стимулювало б попит на метали, і в кінцевому підсумку, хоча і призвело б до зростання цін, а й стимулювало б і інші галузі економіки працювати більш активно. Те ж саме можна сказати і про стимулювання машинобудування. Закупівля тролейбусів і автобусів для українських населених пунктів могла б стати позитивним фактором і для машинобудування, і для металургії, і для хімічної промисловості», - пояснив Охріменко.

Експерт зазначив, що прискоренню економічного зростання також сприятиме розширення доступу бізнесу до кредитних ресурсів, передумови для чого заклав Національний банк, знизивши з 13 серпня поточного року облікову ставку з 7% до 6,5%.

«6,5% - це найнижча облікова ставка за всю історію України, яка повинна закласти основи для збільшення рефінансування НБУ українських банків і як результат - для зниження вартості кредитів і зростання кредитування підприємств. Це має відірвати економіку України від дефляції і забезпечити грошові вливання для зростання економіки, починаючи з кінця 2013 року. Це може стати основою для реального зростання ВВП вже в кінці поточного року і стабільного зростання ВВП у 2014 році», - вважає експерт.

Нагадаємо, сьогодні МЕРТ опублікував експертний консенсус-прогноз, в якому прогнозується зростання ВВП країни за підсумками 2014 на 2,3%. Всесвітній банк прогнозує зростання ВВП в Україні у 2014 році на рівні 3% при зростанні інфляції 5,8%. МВФ прогнозує зростання ВВП на рівні 2,8% при інфляції 4,7%.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1136