Ставки по валютних депозитах продовжать зниження, оскільки банкам зовсім невигідно залучати такі вклади через зміни нормативів резервування. Найближчим часом середні ставки опустяться до 5-6% річних з нинішніх близько 10-11%. Таку думку висловили банкіри, опитані агентством Prostobank.ua.

«З першого липня були значно збільшені ставки резервування за вкладами у валюті. Як наслідок, банкам стає менш цікаво залучати депозити в доларах США. На сьогоднішній момент на ринку максимальні ставки по доларових депозитах в межах 10-11% річних», - розповів Роман Горбачов, заступник голови правління «Єврогазбанку». Він вважає, що найближчим часом ставки можуть знизитися до 5-6%. З його думкою солідарна Ольга Шостак, начальник управління заощаджень і платежів «Укрсоцбанку».

«У зв'язку з цими нововведеннями депозити в іноземній валюті стали для банків дуже непривабливими. Тому банки стали знижувати процентні ставки для зниження залучення таких депозитів», - розповіла банкір.

У свою чергу Андрій Малахов, начальник відділу розвитку банківських продуктів для фізичних осіб «Idea Bank», зазначив, що зниження вартості валютних депозитів відображає загальний тренд зниження ставок по вкладах, що зараз спостерігається і в сегменті гривневих вкладів: «Тренд спаду процентних ставок у гривнях відбивається і на валютних вкладах, які в свою чергу також показують систематичне зниження ставок з початку року».

«Банки не зацікавлені у валютних коштах, оскільки гривня є єдиною валютою кредитування фізичних осіб і основною при видачі позик юридичним особам. Отже, умови щодо вкладів в іноземній валюті значно поступаються умовам гривневих депозитів. Восени середня прибутковість по доларових депозитах перебуватиме в межах 4,5-5% щодо вкладів на 3-6 місяців і 6,5-7% по річних депозитах», - розповіла Катерина Чебурахіна, головний експерт з пасивних операцій департаменту роздрібних продуктів ВТБ Банку».

Всього в опитуванні агентства Prostobank.ua взяли участь представники семи банківських установ, які одноголосно зійшлися на думці, що валютні депозити і далі будуть дешевшати через їх низьку привабливість для банків. Фінансисти будуть знижувати ставки по таких внесках, щоб люди несли на депозити гривню, яка є основною операційною валютою для банків.

Раніше повідомлялося, що кілька банків почали масово розпродавати валюту на міжбанківському ринку для поліпшення своєї гривневої ліквідності, що на початку серпня призвело до зміцнення гривні.

Як повідомляв раніше Національний банк України, за 7 місяців поточного року приплив гривневих депозитів у банки склав близько 18%, у той час як обсяг валютних вкладів знизився за той же період на 0,6%. Банкіри зазначають, що багато вкладників змінили валюту депозиту з долара на гривню після того, як НБУ зміг знизити девальваційні очікування. Крім того, ставки по гривневих депозитах сьогодні в 2-2,5 рази перевищують ставки по валютних вкладах.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

168