Цього року в Україні планують зібрати півмільйона тонн винограду, на 9% більше, ніж торік. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Сезон збору винограду цього року розпочнеться на кілька тижнів раніше, ніж минулого. І вже за попередніми розрахунками ми можемо назвати цей рік врожайним для виноградарів. Адже планується зібрати близько 500 тисяч тонн винограду», - зазначив міністр.

Глава відомства підкреслив, що сприяють такому зростанню ті виноградники, які були закладені завдяки програмі державних компенсацій. Ці кошти надходили від дії 1,5% збору на розвиток садівництва, виноградарства і хмелярства з 2001 року. Зокрема, Присяжнюк зазначив, що в сільгосппідприємствах плодоносять 64 тисячі гектарів виноградників. З них майже 32 тисячі гектарів були закладені саме завдяки цій програмі.

«Ми бачимо, що 1,5% збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства є ефективною програмою підтримки. Тому Мінагрополітики ініціює зміни до держбюджету на 2013 рік. Тобто ми пропонуємо виділити на закладку молодих садів і виноградників 1,2 мільярда гривень зі спецфонду», - зазначив міністр.

Необхідність закладання нових насаджень відмічають і вчені. Завдяки новим виноградникам вдасться значно підвищити врожай і продуктивність садів.

«Значна частина вітчизняних виноградників досягла критичного віку - 30 років. Зрозуміло, що застарілі фонди - це невеликі обсяги врожаю і знижена якість ягід. Тому ми підтримуємо ініціативу профільного міністерства щодо закладки нових виноградників. Більше того, ми готові вирощувати для цього посадковий матеріал сортів винограду, які будуть стійкими до погодних умов і захворювань», - зазначив начальник відділу селекції і генетики винограду НІВіВ «Магарач» Володимир Ліховськой.

Присяжнюк додав, що Мінагрополітики має намір пропонувати передбачити у Державній програмі розвитку активізації економіки 1,3 мільярда гривень на фінансування галузі у 2014 році, що допоможе забезпечити імпортозаміщення винограду і продукції з нього.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

182