Вінницький міський суд виправдав відомого українського правозахисника Дмитра Гройсмана через відсутність складу злочину. Про це сьогодні, 12 серпня, оголосив суддя Юрій Ковбаса.

Адвокат правозахисника Наталія Гурковська зазначила, що це рішення ще не є остаточною перемогою, адже рішення має набути чинності тільки через 15 діб. «Ми не вважаємо це перемогою, адже рішення може бути оскаржене в апеляційному та касаційному порядку. Однак, головною метою цієї справи, яку переслідували правоохоронні органи, було припинити правозахисну діяльність Дмитра Гройсмана. На жаль, Гройсман припинив свою діяльність - через смерть, але її не припинить правозахисна група, яка продовжує свою роботу і працюватиме на захист прав людей», - сказала адвокат, повідомляє «УНІАН».

Нагадаємо, Гройсман помер 5 серпня, а 7 серпня, в день його похорону, судом розглядалася кримінальна справа, порушена проти правозахисника, за фактом вчинення публічної наруги над державними символами України і розповсюдження продукції порнографічного характеру. Під час суду державним обвинувачем було оголошено постанову про зміну обвинувачення підсудному, якою виключено епізод про публічну наругу над державними символами України і два епізоди за фактом розповсюдження зображень порнографічного характеру.

Також у дебатах під час засідання суду прокурор орієнтувала суд на закриття кримінальної справи відносно Гройсмана за ч. 2 ст. 301 Кримінального кодексу України - у зв'язку зі смертю останнього.

Під час судового засідання захист Гройсмана наполягав на подальшому розгляді справи до винесення виправдувального вироку правозахисникові.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

200