Веслування - один з найдавніших видів спорту на нашій планеті. Вважається, що першими гонки на веслових суднах почали проводити ще стародавні єгиптяни. А сучасне академічне веслування з'явилося завдяки змаганням студентів Оксфордського та Кембриджського університетів у ХІХ столітті. На жаль, в Україні цей чудовий вид спорту розвивається ще не достатньо активно, проте деякі успіхи є. Наприклад, торік квартет українок виграв «золото» в академічному веслуванні на Олімпійських іграх.
 
Для того щоб привернути увагу українців до інтелігентного виду спорту, цього року Федерація академічного веслування України (ФАГУ) організувала особливі змагання - першу міжнародну регату «Кубок президента ФАГУ». Побував на них і ForUm.
 
Змагання почалися з урочистого параду учасників біля Матвіївської протоки на Трухановому острові. За кубок боролися спортсмени з п'яти країн: Росії, Молдови, Білорусі, Сербії та України. Нашу країну представляли ​​Вінницька, Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Одеська, Харківська, Черкаська області, Автономна республіка Крим та місто Київ.
 
 
 
 
 

Керівник Апарату прем'єр-міністра України Олександр Кушніренко від імені Миколи Азарова привітав спортсменів із знаменною подією і побажав успіхів у змаганнях. До побажань приєдналися перший заступник голови Державної служби молоді та спорту України Сергій Глущенко, який зачитав звернення Равіля Сафіулліна, і виконавчий директор Національного олімпійського комітету України Анатолій Домашенко з найкращими побажаннями від Сергія Бубки.
 
 
 

Президент ФАГУ Сергій Рибак розповів, що турнір, який проводиться вперше, стане щорічним і проводитиметься не тільки в Україні.
 
«Мета цього заходу - соціальна. Ми хочемо привернути увагу батьків і дітей до цього природного і видовищного виду спорту».
 

У регаті взяли участь кілька вікових категорій: юнаки та дівчата до 13 і 15 років, юніори та юніорки до 17 років, чоловіки і жінки від 19 років та ветерани спорту від 27 років. Крім кубка, переможців чекала ще одна солідна винагорода - академічний італійський човен.
 

У всіх спортсменів був піднесений настрій. Сергій Гуменний з Вінницької області минулого місяця зайняв третє місце на універсіаді з академічного веслування в Казані, а торік отримав перемогу на чемпіонаті світу серед студентів. Всі ці успіхи він приписує тренеру і людям, які допомагали, і дуже радіє теперішній регаті.
 
«Я займаюся спортом з 2001 року, беру участь у змаганнях з 2007-го, і можу сказати, що за весь цей час - це перші змагання, які проведені на такому високому рівні. Є й підтримка глядачів, і увага засобів масової інформації, і де перекусити... Такого ніколи раніше не було. Приїхав, відганяв своє - і все, ніхто цього не бачить, тільки свої ж веслярі-ветерани і тренери. Сьогодні я бачу багато людей, і це піднімає мій бойовий дух, більше хочеться змагатися і викладатися на повну».
 

Сергій розповів про свого човна німецької фірми, якого отримав від місцевих спонсорів. За його словами, щастить так далеко не всім - переважно тренери звертаються до ФАГУ, а там вже вирішують, кому і який видати. У той же час, сам човен вирішує багато чого. Деякі човни високого класу дозволяють весляру заощадити під час заїзду до 50 секунд.
 
Підготовка веслярів на сезон також коштує недешево. Тренеру Сергія, наприклад, цього року довелося позичати на команду з 4-х осіб 33 тисячі гривень. Суми виходять значними, в основному, через транспортування човнів. Так, відправка одного човна з Вінницької області до Києва і назад обійдеться в 5 тисяч гривень.
 
Змагання проводяться на дистанції в 500 метрів. За кожен заїзд учасники отримують очки. Для того, щоб зайняти заповітне перше місце, їх необхідно набрати вісім.
 
 
 
 

Незабаром на воді з'явилися фаворити - команди з Києва та Миколаївської області.
 
 

На жаль, у киян трапляється поломка, проте вони мужньо веслують далі.
 
 

За команди активно вболівають на трибунах, а деякі вибігають вітати спортсменів прямо до води.
 
 

Латаття не заважають запеклій боротьбі.
 

Виносити човна з води після заїздів доводиться власними силами.
 
 
 

Абсолютним переможцем першої міжнародної регати «Кубок президента ФАГУ» стає команда з Миколаївської області, яка набирає вісім очок. За відгуками глядачів, результат був цілком очікуваним, враховуючи серйозну школу спортсменів і поломку їхніх головних конкурентів з Києва.
 
 
 

Щасливі переможці відправляються додому із золотим кубком та новеньким човном. Ну а решті залишається старанно тренуватися і сподіватися на успіх наступного року.

Анастасія Піка, фото Максима Требухова,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

637