Міністр юстиції України Олена Лукаш просить міністра юстиції Російської Федерації Олександра Коновалова посприяти законному вирішенню питання щодо українського рибалки Олександра Федоровича, затриманого російськими прикордонниками в акваторії Азовського моря. Про це повідомили в прес-службі Міністерства юстиції України.

Лукаш у листі до Коновалова вказує, що Україна і Росія досі не розмежували акваторію Азовського моря, а тому не можна вважати, що затриманий рибалка порушив російські закони.

«За інформацією Міністерства юстиції України, 21 липня 2013 р. Слідчим відділом Прикордонного управління Краснодарського краю щодо громадянина України О.М. Федоровича порушено кримінальну справу за підозрою у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 256 КК РФ (протизаконний вилов водних біологічних ресурсів).

Однією з головних умов залучення до кримінальної відповідальності є вчинення злочину на території держави, яка притягає до кримінальної відповідальності, повідомляє «УНІАН».

Згідно з Договором між Україною і Російською Федерацією щодо українсько-російського державного кордону, Договором між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, Азовське море і Керченська протока історично є внутрішніми водами України і Російської Федерації і відносяться до внутрішніх вод України і Російської Федерації.

При цьому зазначені міжнародні договори не містять положень, які закріплюють зони відповідальності та контролю за однією з прибережних держав - Україною або Російської Федерацією.

Варто також зазначити, що між Україною і Російською Федерацією не укладено угоду про делімітацію морського кордону Азовського моря із зазначенням координат її проходження.

Виняткова економічна зона і континентальний шельф Російської Федерації в Азовському морі також не визначені, оскільки відсутні українсько-російські договори про розмежування сфери економічного впливу України і Росії в Азовському морі.

У наказі ФСБ Російської Федерації від 10.09.2007 року №458 «Про затвердження правил прикордонного режиму» вказується на встановлення прикордонного режиму в Азовському морі в межах двох морських миль (близько 4 кілометрів) від берега.

Лукаш нагадує, що маломірне судно з п'ятьма громадянами України на борту було виявлено російським прикордонним катером типу «Мустанг» 17 липня 2013 року в точці координат 46 градусів 41,2 хвилини північної широти, 37 градусів 51,7 хвилин східної довготи.

«Тому інцидент слід розглядати як такий, що виник не в межах територіального моря Російської Федерації та адміністративних межах прикордонного контролю РФ, тобто не на території Російської Федерації. І, як наслідок, факти скоєння кримінально караного вчинку на території Російської Федерації відсутні», - зазначила міністр юстиції України.

Нагадаємо, 17 липня близько 18.00 в Азовському морі в районі російського селища Воронцовка сталося зіткнення баркаса з українськими рибалками і катера берегової охорони прикордонної служби Росії. Рибальське судно перекинулося, внаслідок чого загинули четверо українців, одного вдалося врятувати. Врятований українець Федорович 19 липня був прооперований в райлікарні Єйська (Краснодарський край, РФ).

Прокуратура Маріуполя (Донецька обл.) відкрила кримінальне провадження щодо інциденту в Азовському морі. Маріупольською прокуратурою з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері відомості за даним фактом внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань з попередньою кваліфікацією за ст. 291 (порушення чинних на транспорті правил) КК України. Розслідування доручено проводити слідчому відділу лінійного відділу на станції Маріуполь Управління МВС України на Донецькій залізниці.

У Росії розслідується кримінальна справа проти рибалки, який вижив. За інформацією ЗМІ, українцю Олександру Федоровичу російські правоохоронці вже висунули звинувачення за ч. 3 ст. 256 КК Росії (незаконний видобуток водних біологічних ресурсів). Федоровичу загрожує до 2-х років ув'язнення.

Міністерство закордонних справ України запрошувало тимчасового повіреного у справах Росії в Україні Андрія Воробйова у зв'язку з ситуацією навколо українського рибалки, який вижив після зіткнення з російським прикордонним картером в Азовському морі.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

954