Українським спецпідрозділам міліції, внутрішніх військ і курсантам МВС можуть заборонити забезпечувати порядок під час масових акцій. Таку заборону пропонується ввести відповідним законопроектом шести нардепів від усіх опозиційних фракцій. У ній же співробітникам міліції пропонується носити нагрудні жетони, щоб громадяни могли їх ідентифікувати.

Таким чином, стежити за проведенням мітингів зможуть тільки співробітники міліції. При цьому на форменому одязі міліціонера повинен бути приколотий жетон із зазначенням прізвища, імені та по батькові співробітника, його звання та підрозділу, в якому він працює. Приховувати жетон від громадян, а також заважати фіксувати відображену на ньому інформацію буде заборонено.

За спроби заховати жетон або перешкодити вільній фіксації даних автори документа пропонують штрафувати міліціонерів на суму від 50 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 5100 грн). За ті ж дії, вчинені під час мітингів, а також за носіння масок міліціонерами під час мирних зібрань штраф буде збільшено до 300-800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5100 до 13 600 грн).

Про те, наскільки виправданий подібний захід і чого від такої заборони очікувати українцям, Forum поцікавився у експертів:


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

600